EPA
NOS NieuwsAangepast

'Te veel arsenicum in rijstwafels voor kinderen'

Meerdere soorten rijstwafels en rijstbloem voor baby's bevatten meer arsenicum dan is toegestaan. Van de geteste 24 rijstproducten uit Nederlandse winkels zitten er zes boven de norm, meldt consumentenorganisatie Foodwatch.

De babyproducten waren in opdracht van Foodwatch getest door de universiteit van Belfast. De resultaten waren voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geen reden om in te grijpen. Omdat metingen er gemiddeld een vijfde naast kunnen zitten, grijpt de waakhond pas in bij een overschrijding van meer dan 20 procent. De zes producten bleven onder die grens.

Volgens de universiteit van Belfast is de marge van 20 procent echter te ruim. Hoogleraar Andy Meharg zegt een test te hebben ontwikkeld die nauwkeuriger is dan Nederlandse methodes. Gerekend met de Noord-Ierse meetonzekerheid zouden drie geteste producten de norm overschrijden.

Niet adequaat handhaven

Ook Foodwatch vindt de marge van de NVWA te ruim. Volgens de consumentenorganisatie blijkt hieruit opnieuw dat de NVWA niet in staat is om adequaat te handhaven. Volgens Foodwatch gebeurde dit ook nadat schadelijke stoffen waren gemeten in aardbeien.

De norm voor de hoeveelheid arsenicum (of arseen) in producten voor kinderen is 0,1 milligram per kilo. De Noord-Ierse hoogleraar Meharg vindt die norm te ruim en hij pleit voor een halvering.

Zwaar giftig

Het zwaar giftige arsenicum zit in gesteente en komt via grondwater in de rijst terecht. Langdurige blootstelling aan de stof kan leiden tot onder meer kanker en hart- en vaatziekten. Toxicoloog Martin van den Berg zegt in Trouw dat mensen altijd al arsenicum via het grondwater binnenkregen. "Zeker, het is kankerverwekkend. Daarom moet je in de buurt van de afgesproken norm blijven."

Rijstproducten voor kinderen zijn steeds populairder omdat ze gezonder zouden zijn en geen gluten bevatten. Volgens het Voedingscentrum past rijst in een gezond en gevarieerd dieet, maar is het beter voor kinderen om de producten niet elke dag te eten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl