Voedselwaakhond NVWA verder onder vuur in fipronil-affaire
Land- en Tuinbouworganisatie LTO gaat morgen om tafel met vijf advocaten van groepen pluimveehouders die schade hebben geleden door de fipronil-affaire. Doel is alle verschillende juridische claims tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te 'stroomlijnen', zoals de Wageningse advocaat Piet-Hein van Spanje het noemt.
De kippenboeren verwijten de NVWA dat die ondanks verschillende signalen niet eerder heeft ingegrepen, waardoor de sector tot vorige week al 33 miljoen euro schade had geleden. Gemiddeld kost het schandaal met besmette eieren een betrokken bedrijf 120.000 tot 220.000 euro, meldde staatssecretaris Van Dam de Tweede Kamer vorige week.
Verboden middel
Daarvoor willen de pluimveehouders in de eerste plaats Chickfriend en Poultry-Vision aanspreken, die het verboden middel hebben gebruikt en geleverd. Maar deze bedrijven zijn zo klein en worden zo overspoeld met claims, dat er naar verwachting bij hen weinig te halen is.
Om die reden hebben de pluimveehouders advocatenkantoren in de arm genomen in een poging ook schade op de Voedsel- en Warenautoriteit te verhalen. Anita Winter van Bout Advocaten in Groningen vertegenwoordigt de grootste groep: 55 boeren. LTO zelf liet afgelopen weekend weten eveneens een procedure tegen de Voedsel- en Warenautoriteit te willen beginnen.
Aansprakelijkheid
De betrokken partijen zeggen niet vooruit te willen lopen op de uitkomst van het overleg van morgen. Maar volgens advocaat Winter zou het niet onlogisch zijn als de sector allereerst een procedure tegen de NVWA voert waarin de aansprakelijkheid van de NVWA wordt vastgesteld: heeft de toezichthouder inderdaad onjuist gehandeld? "Vervolgens kan per bedrijf afzonderlijk worden gekeken wat de hoogte van de schade is die zou moeten worden vergoed."
De twee eigenaren van Chickfriend zitten overigens nog altijd in voorlopige hechtenis . Morgen moet duidelijk worden of die wordt verlengd.