Eieren in een 'besmet' bedrijf
NOS NieuwsAangepast

LTO wil NVWA voor rechter slepen om fipronil-affaire

Land- en Tuinbouworganisatie LTO wil de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voor de rechter slepen vanwege de fipronil-affaire. De pluimveesector vindt dat de toezichthouder eerder had moeten waarschuwen na een tip die de NVWA kreeg in november over het gebruik van het anti-luismiddel.

LTO-bestuurder en pluimveehouder Hugo Bens zegt dat de sector dan eerder maatregelen had kunnen treffen. "Als de NVWA ons had geïnformeerd dat er fipronil gebruikt was in de stallen hadden we actie kunnen ondernemen. Formeel hebben we het pas op 22 juli gehoord."

50 miljoen

Volgens Bens hebben de pluimveehouders schade geleden door frauduleus handelen van het bedrijf Chickfriend. "Maar we worden ook benadeeld door het beleid van de NVWA en daar is het ministerie verantwoordelijk voor." Hij zegt dat het ministerie volhoudt dat er voldoende compensatie wordt geboden, maar daar zijn de pluimveehouders het niet mee eens.

Uiteindelijk kwam fipronil in miljoenen eieren terecht. Die moesten worden teruggehaald uit onder meer de schappen van de supermarkten. De affaire breidde zich vervolgens over Europa uit toen ook in andere landen met fipronil besmette eieren werden gevonden. De Nederlandse pluimveesector schat de schade op 50 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl