NOS NieuwsAangepast

'Aardbei zes keer giftiger dan ander fruit door cocktail-effect'

Aardbeien zijn zes keer giftiger dan ander fruit. Uit steekproeven naar diverse soorten groenten en fruit die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat aardbeien gemiddeld zijn bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Een partij aardbeien bevatte zelfs zeventien verschillende stoffen, schrijft Trouw.

De toezichthouder greep niet in omdat de regels niet werden overtreden. De giftigheid per afzonderlijk bestrijdingsmiddel zit namelijk onder de norm. Maar het zogenoemde cocktaileffect maakt de aardbei een stuk giftiger dan ander fruit, zeggen deskundigen in Trouw. "Goed afspoelen heeft geen zin omdat de schadelijke stoffen in het fruit zijn opgenomen", schrijft de krant.

"De NVWA werkt met een totaal achterhaalde aanpak", zegt Hans Muilerman van de onderzoeksgroep Pesticide Action Network Europe. "Je moet kijken naar het totaal van de schadelijke stoffen, naar de combinatie-effecten en niet naar de giftigheid per afzonderlijke stof. Er zijn stoffen die geen effect hebben op zichzelf, maar wel in combinatie met andere stoffen."

De NVWA houdt zich aan de Europese regels. Volgens een Europese wet uit 2005 moeten nationale toezichthouders kijken naar de combinatie-effecten zodra de Europese toezichthouder daar een methode voor heeft ontwikkeld. Dat laatste is nog steeds niet gebeurd, volgens Muilerman en emeritus hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders onder druk van de landbouwlobby.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl