Kramer: wereldrecord is niet het allerbelangrijkste

De hele week ging het over het wereldrecord van Sven Kramer, maar dat wereldrecord moest nog wel 'even' gereden worden. Het gebeurde niet. Kramer won de 5.000 meter bij de wereldbeker in Calgary wel (6.07,04), maar hij kwam niet in de buurt van zijn eigen wereldrecord (6.03,32).

"Ik had graag harder gereden. Ik rijd niet een fantastische rit, maar ik win 'm wel. Ik liet de race op sommige momenten iets te veel verslappen", zegt Kramer.

Reëel

Het wereldrecord is tijdens de race geen doel geweest voor Kramer. "Dat is op dit moment niet het allerbelangrijkste. Het is niet urgent voor mij. Ik had het zeker niet gelaten als alles mee zat, maar als er al door de anderen heel moeilijk onder de 6.10 wordt gereden, dan wordt het voor mij ook moeilijk om een wereldrecord te rijden. De intentie verdwijnt op zo'n moment. Je moet reëel zijn."

Een bijkomend probleem voor Kramer is dat hij niet helemaal tevreden is over de kwaliteit van zijn ijzers. "Ik zou de schaatsen liever wat beter hebben, maar dat mag geen excuus zijn. Het is een gevoel. Ik ben hier nog maar een week en het is zo anders schaatsen hier. Ik maak me geen zorgen hierom. Ik heb dit wel vaker gehad. Het is niet de eerste keer, dit hoort ook bij het werk."

Dat gun je niemand.

Kramer over Bergsma

Kramer was enigszins verbaasd over de race van Jorrit Bergsma, die met 6.22,38 laatste werd. "Dat gun je niemand. Iedereen kan een mindere dag hebben, maar dit ging wel heel slecht", zegt Kramer.

Bergsma beseft dat het veel beter moet. "Ik wil niet zoeken naar excuses, maar ik ben twee dagen geleden ziek geworden. Het viel tegen vandaag. Ik hoor hier veel sneller te rijden. Ik rijd in Thialf nog sneller. Maar ik ben niet iemand die zich snel zorgen maakt."

Zijn trainer Jillert Anema heeft ook betere dagen gekend. "Ik heb betere dagen gehad. Je hoopt natuurlijk dat er goed gereden wordt, maar deze week kregen we te maken met ziekte in het team. Maar beter nu dan over drie weken", bekijkt Anema het positief.

Hij zag ondanks de dramatische rit van Bergsma wel een lichtpuntje. "Ik heb juist gezien dat hij een stap vooruit heeft gemaakt. Hij rijdt technisch beter, er is een groot verschil tussen het zwalken in Stavanger en nu in Calgary", zegt Anema tot groot ongeloof van verslaggever Bert Maalderink.

STER reclame