NOS SchaatsenAangepast

Japanse Takagi verslaat De Jong en Wüst op 3.000 meter

WB Calgary: 3.000 meter (v)

Miho Takagi heeft in Calgary haar derde individuele wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De Japanse was al twee keer oppermachtig op de 1.500 meter, maar in de Canadese Olympic Oval was ze ook op de 3.000 meter de sterkste.

Takagi reed in 3.57,09 het vijftien jaar oude nationaal record van Maki Tabata (4.01,01) uit de boeken. Het is bovendien de eerste keer dat een Japanse de 3.000 meter weet te winnen bij een wereldbeker.

De Jong blijft Wüst voor

Antoinette de Jong, winnares van de eerste wereldbeker, eindigde als tweede in 3.57,78. Daarmee versloeg ze haar ploeggenote Ireen Wüst, die bijna een seconde trager was dan Takagi en genoegen nemen met het brons.

De tweevoudig olympisch kampioene op de 3.000 meter ging met een snelle start op jacht naar het tien jaar oude Nederlands record van Renate Groenewold (3.55,98, gereden in 2007). Maar in het slot van haar race liepen de rondetijden te ver op, waardoor Wüst op 3.58,01 uitkwam.

"Ik moet hier blij mee zijn, maar de sporter in mij wil natuurlijk winnen. Voor mijn gevoel reed ik een slechte rit. De eerste vier rondjes ging het goed, maar daarna kwam ik de bochten niet meer goed door", reageerde Wüst teleurgesteld.

Schouten buiten de toptien

Ook de andere Nederlandse schaatssters kwamen niet in de buurt van het nationaal record van Groenewold. Irene Schouten eindigde met 4.04,27 op de elfde plaats.

Carien Kleibeuker meldde zich vanochtend ziek af voor de 3.000 meter. Haar vervangster Marije Joling klokte 4.09,34 en werd zestiende.

In de B-groep reed Carlijn Achtereekte naar de snelste tijd in een persoonlijk record. Met 3.58,63 noteerde ze de vierde tijd van de dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl