WB Calgary: 5.000 meter (m)

Sven Kramer heeft zijn eigen wereldrecord op de 5.000 meter niet gebroken. Op het snelle ijs van de Olympic Oval in Calgary, de baan waar Kramer in 2007 zijn wereldrecord (6.03,32) reed, klokte hij 6.07,04. Dat was in een spannend rechtstreeks duel met Ted-Jan Bloemen wel genoeg voor de overwinning in de wereldbeker.

In de aanloop naar de 5.000 meter in Calgary ging het vaak over het wereldrecord van Kramer, maar dat zette de Fries tijdens de race al snel uit zijn hoofd. "Een wereldrecord is op dit moment niet het allerbelangrijkste. Je moet reëel zijn", zei hij na de rit.

De Nederlandse Canadees Bloemen pakte het zilver met 6.08,54. Patrick Beckert reed in 6.10,80 een Duits nationaal record en werd daarmee derde. Jan Blokhuijsen kwam met 6.12,74 niet verder dan de zevende plaats. Erik Jan Kooiman werd tiende in 6.16,83.

Bergsma hopeloos uit vorm

Tijdens de race van Jorrit Bergsma werd pijnlijk duidelijk dat het lek bij hem nog niet boven is. De 31-jarige Fries is zijn vorm al een paar weken kwijt en zakte opnieuw door het ijs in Calgary.

De winnaar van olympisch brons in Sotsji klokte 6.22,38 en eindigde daarmee als zestiende en laatste. Tot vandaag was Bergsma op de 5.000 meter nog nooit buiten de toptien geëindigd bij een wereldbeker.

Bergsma beseft dat het veel beter moet. "Ik wil niet zoeken naar excuses, maar ik ben twee dagen geleden ziek geworden. Het viel tegen vandaag. Ik hoor hier veel sneller te rijden. Ik rijd in Thialf nog sneller. Maar ik ben niet iemand die zich snel zorgen maakt."

WB Calgary: 5.000 meter (m)

STER reclame