Slobodan Praljak neemt gif in AFP

Het gif dat de Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak (72) woensdag in de zaal van het Joegoslaviëtribunaal innam, was kaliumcyanide, beter bekend als cyaankali. Dat is de voorlopige uitslag van het toxicologisch onderzoek door de lijkschouwer.

Praljak stierf dezelfde dag nog in het Westeinde-ziekenhuis in Den Haag. Daar was hij heen gebracht nadat hij het gif voor het oog van de wereld had ingenomen, kort nadat hij te horen had gekregen dat hij ook in hoger beroep schuldig was verklaard aan oorlogsmisdaden.

In 2013 werd hij al tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld en op het moment dat het tribunaal die straf woensdag in hoger beroep had bevestigd, riep Praljak "Ik ben geen oorlogsmisdadiger en verzet mij hiertegen", waarna hij een klein flesje gif leegdronk.

Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger dood na slikken vloeistof voor tribunaal

De concentratie kaliumcyanide die hij in zijn bloed had, heeft volgens de lijkschouwer geleid tot hartfalen, wat wordt gezien als de vermoedelijke doodsoorzaak. De definitieve doodsoorzaak wordt vastgesteld zodra de eindrapportage beschikbaar is, zegt het OM in Den Haag.

Waarnemers uit Kroatië

Bij de sectie waren ook twee deskundigen uit Kroatië. Na overleg tussen het tribunaal en de Kroatische autoriteiten werden zij als waarnemer toegelaten.

Hoe Praljak aan het gif is gekomen en hoe hij erin is geslaagd het de zittingszaal binnen te smokkelen, wordt nog onderzocht.

Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat Nederland niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de zelfmoord van de Bosnisch-Kroatische oud-legerleider. Hij wees erop dat het om een internationaal tribunaal gaat dat onder toezicht staat van de Verenigde Naties.

STER reclame