Zijlstra: Nederland niet verantwoordelijk voor zelfmoord Praljak

Slobodan Praljak tijdens de zitting ICTV

Minister Zijlstra wijst erop dat Nederland niet verantwoordelijk is voor de zelfmoord van de Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak. Hij zegt dat het Joegoslaviƫ-tribunaal geen Nederlandse instelling is.

"Dit is een internationaal strafhof, dat in Nederland is gevestigd en onder toezicht van de Verenigde Naties staat. Maar dit is in Nederland gebeurd en er zal dus ook naar Nederland gekeken worden. Hoewel wij er op geen enkele manier verantwoordelijk voor zijn."

Hij vindt het wel terecht dat aan het Nederlandse Openbaar Ministerie is gevraagd om de zaak te onderzoeken. "Hoe je ook over de heer Praljak denkt, hij had nooit zo aan zijn eind mogen komen. Hij had zijn straf gewoon moeten uitzitten."

EU-Afrika-top

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken was in Ivoorkust voor de EU-Afrika-top toen de Bosnisch-Kroatische oud-generaal Praljak pal na zijn veroordeling gif dronk. Zijlstra zegt dat zijn Kroatische collega naar hem toekwam toen zij het nieuws hoorde en dat hij daarop contact heeft gezocht met Nederland.

"Ik heb haar moeten meedelen dat hij helaas overleden was, en zij was dankbaar dat wij onmiddellijk de informatie achterhaalden die voor haar belangrijk was." Hij weet niet of zijn Kroatische collega Nederland iets verwijt.

STER Reclame