Flynn verlaat de rechtbank na zijn verklaring
NOS NieuwsAangepast

Flynn bekent liegen tegen FBI, werkt mee met speciaal aanklager

De voormalig nationale veiligheidsadviseur van president Trump, Michael Flynn, heeft voor een Amerikaanse rechtbank bekend dat hij schuldig is aan het afgeven van een valse verklaring tegen de FBI. De oud-generaal is een belangrijke verdachte in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen.

Omroep ABC News meldt op basis van een vertrouweling van Flynn dat hij bereid is om onder ede te verklaren dat Trump hem persoonlijk de opdracht gaf contact te zoeken met Rusland. Andere media melden dat het een vooraanstaand lid van Trumps campagneteam was dat Flynn die opdracht gaf. NBC News en CNN zeggen dat het om Trumps schoonzoon en vooraanstaand Witte Huis-adviseur Jared Kushner gaat. Senator Mark Warner, de hoogste Democraat in de inlichtingencommissie, zei eerder vandaag dat de commissie onder anderen Jared Kushner opnieuw wil spreken.

Flynn noemt het bijzonder pijnlijk dat hij met zijn lange militaire geschiedenis de afgelopen maanden is beschuldigd van landverraad en ander schandelijk gedrag. Hij zegt dat die beschuldigingen vals zijn, maar ziet wel in dat hij fout heeft gehandeld. De oud-adviseur van Trump heeft daarom besloten met Mueller mee te werken. "Ik accepteer de volledige verantwoordelijkheid voor mijn acties."

Sancties

Volgens Mueller heeft Flynn gelogen over zijn contacten met de toenmalige Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak. Uit de aanklacht blijkt dat Flynn ervan wordt verdacht dat hij de valse verklaring begin dit jaar heeft afgelegd.

Flynn verklaarde toen tegen de FBI dat hij de ambassadeur niet had geadviseerd een milde reactie te geven op Amerikaanse sancties tegen Rusland, die onder Obama waren ingesteld. De oud-generaal is de vierde persoon die betrokken was bij de Trump-campagne en wordt aangeklaagd in het onderzoek naar Russische inmenging.

Wat de aanklacht tegen Flynn betekent voor president Trump, is nog niet duidelijk. "We weten niet wat hij gaat zeggen tegen de speciaal aanklager", zegt correspondent Arjen van der Horst in Nieuws en Co. "Maar Flynn was een trouwe adviseur van Trump en hij is de eerste persoon uit het Witte Huis die wordt aangeklaagd. Wat wist Trump over zijn contacten?"

Belemmering

Mogelijk kan Flynn ook uitsluitsel geven over de mogelijke belemmering van de rechtsgang in het onderzoek naar de Russische inmenging, waar Mueller zich ook op richt. "Dat concentreert zich rond het ontslag van FBI-directeur James Comey. Volgens Comey was hij gevraagd het onderzoek te staken. Daar gaat wellicht meer duidelijk over worden", zegt correspondent Van der Horst.

Het Witte Huis zegt in een reactie dat de schuldbekentenis van Flynn alleen iets zegt over zijn eigen betrekkingen met Rusland. De valse verklaringen die hij tegen de FBI heeft afgelegd, zouden volgens een advocaat van het Witte Huis overeenkomen met leugens die hij als lid van de veiligheidsraad heeft verteld. Volgens de advocaat leidden die leugens destijds ook tot zijn vertrek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl