NOS NieuwsAangepast

Zit er een stigma op hiv? Zij vinden van wel

"Ik heb het jarenlang geheim gehouden dat ik hiv-positief ben, want ik schaamde me ervoor." Chris Lensen is 27 en sinds vier jaar drager van het hiv-virus. Ook Jacqueline heeft dagelijks te maken met hiv. Haar geadopteerde dochter is met het virus geboren. "Een ouder haalde z'n kind van de crèche toen hij hoorde dat Jacky hiv had."

Vandaag op Wereldaidsdag vragen mensen als Chris en Jacqueline aandacht voor aids en hiv. Want hoewel de behandeling voor mensen met hiv in Nederland goed is, hebben ze naar eigen zeggen nog geregeld te maken met stigma's en taboes. Welke dat zijn, zie je in de video hieronder:

Zij kampen met stigma's over hiv: 'Iemand haalde zijn kind van de crèche'

Ook het Aidsfonds herkent de stigma's waar hiv-patiënten mee te maken hebben. Zo bestaat volgens Reina Foppen van de Hiv-Vereniging nog steeds het idee dat hiv-patiënten het virus makkelijk kunnen overdragen, bijvoorbeeld door iemand de hand te schudden.

Maar dat klopt niet: "Iemand die de juiste medicatie slikt en bij wie het virus langer dan zes maanden niet meetbaar aanwezig is, kan het virus niet overdragen op anderen, ook niet tijdens de seks", aldus Foppen. Handen schudden kan dus gerust, net als elkaar omhelzen.

Om misverstanden over het virus te bestrijden, startte de Hiv-Vereniging de campagne n=n: niet meetbaar is niet overdraagbaar. Ook bij bloed-bloed contact is de kans op besmetting klein, tenzij het om grote hoeveelheden vers bloed gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl