Een hiv-test kun je voortaan gewoon zelf thuis doen
Bij gespecialiseerde apotheken in grote steden is vanaf komende week voor het eerst een hiv-thuistest te koop. Tot nu toe konden mensen zich alleen buiten de deur laten testen, meestal bij de huisarts of een soa-poli van de GGD.
Het Aidsfonds en de GGD vinden de introductie van de doe-het-zelf-test een goed idee, mits de voorlichting rond de zelftest op orde is.
De tests zijn bedoeld voor mensen die opzien tegen een bezoek aan een arts of die een test thuis gewoon makkelijker of prettiger vinden. Op dit moment kopen zij volgens Anna Nijsters van het Aidsfonds vaak tests op internet. Maar die zijn in Nederland illegaal en vaak onbetrouwbaar, zegt Nijsters.
Infecteren
Er is ook een groep mensen die nu nog helemaal niet test. Naar schatting weten zo'n 2800 mensen in Nederland niet dat ze hiv hebben. Zij kunnen niet alleen anderen infecteren, maar lopen ook het risico te laat bij de dokter terecht te komen om nog goed behandeld te worden. Mede daardoor sterven er ieder jaar nog meer dan honderd mensen aan de gevolgen van hiv en aids, volgens een schatting van het Aidsfonds. Terwijl er medicatie is die het kan voorkomen.
Betrouwbare zelftesten kunnen eraan bijdragen dat meer mensen zichzelf controleren, blijkt uit onderzoek dat de GGD Amsterdam later dit jaar publiceert. In een proef met een thuistest deden meer dan duizend mensen mee. Ruim 40 procent van de deelnemers die na afloop een vragenlijst invulden, had zich nooit eerder laten testen of had dat langer dan drie jaar geleden gedaan.
Professionele steun
Belangrijke voorwaarde is uiteraard wel dat de test in orde is, benadrukt zowel de GGD als het Aidsfonds. Dat is bij de vingerpriktest die nu in de apotheken komt het geval, stelt het Aidsfonds.
Verder vinden beide organisaties het belangrijk dat de voorlichting rond de thuistest goed is geregeld. Inclusief verwijzing naar professionele steun voor mensen die slecht nieuws krijgen, al dan niet via het internet. Kopers van de test moeten bijvoorbeeld op het hart gedrukt krijgen dat zij meteen naar een arts moeten voor een bevestigingstest als zij volgens de uitslag seropositief zijn.
Volgens de Amsterdamse apotheker Taco van Witsen van de groep apotheken die de thuistest gaat aanbieden, wordt dit soort gevoelige gesprekken uiteraard niet midden in de apotheek gevoerd. "Dat doen we in een ruimte apart met die mensen die daar behoefte aan hebben."
"Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om duidelijk te maken dat deze test pas zo'n drie maanden na de infectie duidelijkheid geeft", zegt Van Witsen. "Heb je kort geleden risico op hiv gelopen, dan is deze test niet geschikt."