Potje met daarin de hiv-preventiepil Prep
NOS Nieuws

Hiv-preventiepil Prep lijkt te werken

Alle deelnemers aan een proef van de GGD in Amsterdam met de hiv-preventiepil Prep zijn hiv-vrij, op twee na. Volgens de GGD is met de proef de effectiviteit van het middel bewezen.

In juni 2015 startten 374 homomannen en twee transgendervrouwen in Amsterdam met het middel Prep, een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kunnen voorkomen. 273 deelnemers kozen ervoor de pil dagelijks te slikken, de rest slikte het middel alleen rondom seksuele activiteit.

Uitzonderlijke gevallen

De proef duurde een jaar. In die periode liepen twee deelnemers een hiv-infectie op. Een van de deelnemers was wel begonnen met het middel, maar is daar ook weer mee opgehouden. Enkele maanden later kreeg deze persoon klachten en werd een acute hiv-infectie vastgesteld.

De tweede deelnemer kreeg na een paar maanden dagelijks gebruik een hiv-infectie. Volgens de GGD is aangetoond dat hij het middel goed heeft ingenomen. Dat hij toch een infectie kreeg is volgens de GGD heel zeldzaam; het zou erop duiden dat in uitzonderlijke gevallen een virus door de bescherming van Prep heen kan komen.

In augustus werd het middel goedgekeurd voor de preventie van hiv door het Europees geneesmiddelenagentschap. Prep wordt in Nederland nog niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl