Massageolie Flickr.com / Massagerexpert / CC BY 2.0

De Rotterdamse tantramasseur die dinsdag werd opgepakt na een nieuwe aangifte van seksueel misbruik, is gisteravond weer vrijgelaten. Dat gebeurde onder de voorwaarde dat hij de komende 90 dagen bepaalde massages niet uitvoert.

In die drie maanden gaat het onderzoek van de politie naar de man verder, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. Daarna beslist de officier van justitie wat er verder gebeurt.

De masseur wordt er door een reeks van vrouwen ervan beschuldigd dat hij tijdens massages over duidelijk afgesproken grenzen gaat. Bij een in oktober geopend 'Meldpunt Tantra Misbruik' kwamen tot vandaag dertien klachten over hem binnen. Voor zover bekend hebben twee vrouwen tot nu toe aangifte gedaan, twee anderen lieten het bij een melding bij de politie.

Geestelijke verruiming

De beschuldigingen van aanranding en verkrachting tegen de Rotterdammer staan niet op zich: in totaal heeft het meldpunt inmiddels 72 klachten over meer dan 40 tantramasseurs en 'intimiteitscoaches' ontvangen.

In de meeste gevallen gaat het steeds om een losse melding over een individuele masseur, maar ook over een andere man dan de Rotterdammer hebben meer dan tien vrouwen aan de bel getrokken. Ook tegen hem is recent aangifte gedaan.

Nederland telt 200 tantramasseurs, van wie zo'n negentig mannen. Tantra, onderdeel van het boeddhisme en hindoeïsme, is gericht op geestelijke verruiming, maar wordt in het westen vaak in verband gebracht met seksuele bevrijding. De vrouwen die met klachten komen zeggen duidelijk te hebben aangegeven dat zij uitsluitend voor een massage kwamen. Maar in de praktijk gingen de tantramasseurs onaangekondigd over tot seksuele handelingen, tot aan penetratie toe.

STER reclame