Massageolie
NOS Nieuws

Seksueel misbruikt worden bij tantramassage en daarna moeten afrekenen

  • Bas de Vries

    Research-redacteur

  • Bas de Vries

    Research-redacteur

Tientallen vrouwen hebben melding gemaakt van seksueel misbruik door tantramasseurs en 'intimiteitscoaches'. Twee van hen zijn bereid te vertellen wat hun overkwam, omdat zij het belangrijk vinden om vrouwen te waarschuwen. Beiden hebben aangifte gedaan bij de politie.

Een van hen is Petra Koning. In de zomer van 2016 zoekt deze spirituele vrouw hulp. Al langere tijd heeft zij het gevoel dat ze in een keurslijf zit, zoals ze het zelf uitdrukt. Ze heeft minder zelfvertrouwen dan ze zou willen hebben. In relaties heeft ze mannen te vaak de kans gegeven over haar heen te lopen.

Van mensen in haar omgeving begrijpt ze dat de-armouring haar energie weer kan laten stromen. Deze drukpuntmassagetechniek kan haar helpen los te komen, mits op de juiste wijze uitgevoerd. Ze zoekt op internet en is onder de indruk van de manier waarop een masseur in het oosten van het land zichzelf presenteert.

Professioneel

Het is met name zijn website waarmee hij haar vertrouwen wint. Daarop voeren fraaie woorden als "zuiverheid", "integriteit", "grenzen bewaken" en geen seksuele handelingen" de boventoon.

Petra vindt ook een linkje naar een radio-interview. Daarin antwoordt de tantramasseur/intimiteitscoach op de vraag of hij wel eens seks heeft met zijn cliënten: "Never nooit niet!" Na alles gelezen te hebben is Petra ervan overtuigd: dit is een uiterst professionele hulpverlener. Bij deze man is ze veilig.

Hij is een knappe, charismatische man. Iemand die je graag gelooft.

Petra Koning over de tantramasseur

Uiteindelijk zal ze in de loop van het jaar maar liefst 26 sessies bij hem volgen. Urenlange sessies, want zij woont in Voorburg en om de lange reis de moeite waard te maken, blijft ze steeds uren. De masseur blijkt in levende lijve een “hele knappe, charismatische man. Heel zelfverzekerd. Iemand die je graag gelooft.”

En toch: de specifieke drukpuntmassages waar ze eigenlijk voor kwam, die blijven gek genoeg steeds maar uit. De man vertelt haar op basis van wat zij over zichzelf vertelt dat in haar geval eerst 'intimiteitscoaching' nodig is. Hij vertelt er niet bij wat dat exact inhoudt, maar ze vertrouwt hem.

Tongzoenen

Tijdens de sessie zijn ze beiden naakt. Dat vindt Petra aanvankelijk ongemakkelijk, maar hij benadrukt dat "naaktheid een natuurlijke vorm van zijn is".

Vreemd vindt ze ook dat de sessies steeds intiemer worden. "Heel geleidelijk aan, steeds een stapje verder." Het begint met tongzoenen. Als de zesde sessie is aangebroken, gedraagt hij zich ronduit verliefd. Hij zegt dat hij zich "fysiek en energetisch" tot Petra voelt aangetrokken. Die keer hebben ze voor het eerst orale seks.

Aanranding

Nu, terugblikkend: “Het gekke is, dat ik er op dat moment nog steeds op vertrouwde dat hij het beste met mij voorhad. Misschien hoorde dit er wel bij, bij die ‘intimiteitscoaching’. Ik weet het: dat was enorm naïef. Dat kwam ook omdat hij ervoor zorgde dat ik mij speciaal voelde. Ik was gewoon gevleid dat zo’n man, die alle vrouwen kan krijgen die hij wil, seks met juist mij wilde. Dat doet wat met je gevoelens. Hij benadrukte ook dat ik de enige was met wie hij dit deed. Achteraf ben ik er achter gekomen dat hij dit ook tegen anderen zei.”

De achtste keer dringt hij bij haar binnen. "Zonder waarschuwing. Zonder condoom. Daar schrik je van. Maar ik besefte toen totaal niet wat er gebeurde. Het voelt nu als aanranding. Hij ontnam mij de mogelijkheid om er op dat moment zelf over te beslissen. Hij bepaalde dit. En naderhand die prachtige verhalen van hem, want hij praat heel makkelijk en overtuigend: "Seks is een vorm van de-armouring." En: "Vrijen is een manier om in je gevoel te komen." Hij geeft je het gevoel dat het er allemaal bij hoort en dat het ergens toe leidt.”

Massage

Een therapeute in haar omgeving die zij om advies vraagt, probeert haar duidelijk te maken dat dit juist helemaal niet oké is. Aanvankelijk wil Petra dat advies niet aannemen. Ergens is er wel een klein stemmetje dat zegt dat er iets niet klopt. Maar door de manier waarop hij haar onzekerheid bespeelt, duurt het vele maanden voordat zij zover is dat zij het contact met de masseur definitief afbreekt. “Waar ik uiteindelijk ook heel erg van ben geschrokken, is dat zij zei dat ik werd gebruikt als melkkoe. Die sessies zijn erg duur, ik ben hier duizenden euro’s aan kwijtgeraakt.”

Petra spreekt de masseur aan op het misbruik, maar die schuift alle verantwoordelijkheid van zich af. “Hij suggereerde zelfs dat ik hier zelf om had gevraagd. Terwijl het tegendeel waar is: ik ben steeds op zoek geweest naar geestelijke intimiteit. En dat wist hij.”

Zedenrechercheurs

“Dat is het ernstige aan wat hij doet: hij richt zich op vrouwen die op zoek zijn naar bevestiging en die moeilijk nee kunnen zeggen. Juist die wetenschap gebruikt hij om je te manipuleren en misbruiken. Als ik goed in mijn vel had gezeten en mijn eigenwaarde uit mijzelf had kunnen halen, dan had ik dit natuurlijk nooit met me laten doen. Dat is wat ik hem misschien nog wel het allermeest kwalijk neem: dat hij zijn eigen gevoelens volledig voorop heeft gesteld. En met die van mij heeft zitten spelen. Al die sessies hadden nul therapeutische waarde, de uiteindelijke de-armouring stelde niets voor. Zelfs de seks draaide vooral om hem. Ik ben mij alleen maar veel slechter gaan voelen.”

Vorige maand stapte ze naar de politie. Zeven uur sprak ze met zedenrechercheurs. Nu is het wachten op de beslissing van het OM: wordt deze man vervolgd of niet? Ze is geen jurist, maar weet inmiddels alles van een wetsartikel dat het mogelijk maakt om mensen te veroordelen die in een therapeutische setting anderen misbruiken. Dat kan ook als zij geen officieel medisch beroep hebben.

Ondertussen heeft ze contact met verschillende andere slachtoffers, van wie sommigen er nog niet aan toe zijn om hem 100 procent te veroordelen. “Ik herken mijzelf van een jaar geleden bij hen. Sommigen blijven hem tegen beter weten in verdedigen. Maar dit moet echt worden gestopt.”

Op zo’n moment moet je eigenlijk onmiddellijk je jas pakken en heel snel weggaan.

Vera

Vera

Een andere vrouw die actie probeerde te ondernemen tegen een tantramasseur is Vera. Het is juni 2015 als zij voor een voordeur in Rotterdam staat. Eigenlijk voelt het al meteen niet helemaal goed als de man opendoet. Zijn website zag er heel zuiver uit, met onder meer gedichten van eigen hand. Maar de eerste indruk in levende lijvende is die “van een ielig, onaantrekkelijk mannetje. Een soort Catweazle. Heel anders dan op de foto in elk geval.”

In de massageruimte in Rotterdam, is de sfeer “zweverig”. Ze ziet een groot matras op de grond. Met, tot haar verbazing, plastic er overheen.

Ze gaan eerst zitten voor een gesprek. Hij maakt haar duidelijk dat beiden naakt zullen zijn tijdens de massage. “Dat had ik niet voorzien, maar oké, ik ga ook naar de sauna.”

Trance

Hij vraagt haar ook of hij tijdens de massage al haar lichaamsdelen mag aanraken. Zij maakt hem duidelijk: nee, zeker niet! De masseur antwoordt dat het voorkomt dat je tijdens de behandeling in een trance raakt en daar dan anders over gaat denken. Als dat gebeurt, moet zij dat maar aangeven.

Vera: “Op zo’n moment moet je eigenlijk onmiddellijk je jas pakken en heel snel weggaan. ‘Nee’ hoort ‘nee’ te zijn, daar is verder geen discussie over mogelijk.”

Toch twijfelt ze, in dit geval is ze helemaal naar Rotterdam gereden. Ze is hier niet voor niets: ze hoopt dat de ‘energetische massages’ blokkades die door rouw zijn ontstaan kunnen openen en helen. “Ik ben hooggevoelig, maar door het rookgordijn op zijn site voelde ik uitgerekend wat er hier zou gebeuren helaas niet aan.”

Ik kom uit Amsterdam; normaal heb ik mijn mondje altijd klaar.

Slachtoffer Vera

Aanvankelijk ligt ze op haar buik met haar ogen dicht, om niet naar hem te hoeven kijken. Hij begint met haar voeten en werkt daarna omhoog. Vera doet haar best om mee te werken aan de behandeling. Zij mediteert veel en kan daardoor "goed zakken", zoals zij de trance beschrijft waarin zij terechtkomt.

Na een half uur ongeveer zegt hij dat ze zich om moet draaien en haar benen iets uit elkaar moet doen. Hij doet olie over zijn eigen lichaam en glijdt over haar heen. Zij bevriest, gaat in de overleefstand. Ze laat het gebeuren en protesteert niet. "Terwijl ik toch echt geen verleden heb van seksueel misbruik of iets anders dat mij op zo n moment hulpeloos maakt. Ik ben opgegroeid in Amsterdam, normaal gesproken heb ik mijn mondje altijd klaar. Ik denk dat het de trance was waardoor ik niet kon reageren. Ik dacht alleen maar: lig stil, niet meebewegen, dan stopt het vast."

Spannend verhaal

Hij gaat steeds verder, probeert haar vergeefs te zoenen en opeens is "dat enge ding van hem in mij". Uiteindelijk weet ze hem duidelijk te maken dat ze het genoeg vindt. Hij zegt: "Dat is helemaal oké. Alles wat hier gebeurt, gebeurt in liefde."

Ze betaalt hem, stapt in de auto terug en probeert zichzelf aanvankelijk gerust te stellen. Zo erg was het toch niet? Ze was in een diepe trance geweest, dan moet het toch wel een goede therapeut zijn geweest? Ze zwakt wat er is gebeurd voor zichzelf af. 's Avonds, tijdens een etentje met een vriendin, maakt ze er nog een spannend verhaal van.

Ik heb altijd gedacht: dit overkomt mij nooit. Waarom was het nu dan wel gebeurd?

Vera

Maar na een aantal dagen krijgt ze een hevige lichamelijke terugslag. Ze gaat rondvragen over de masseur. Krijgt contact met Caroline Franssen, een van de twee vrouwen die slachtoffers van tantramasseurs proberen te helpen. Van haar hoort ze alle nare verhalen over deze man, over het patroon in het soort van misbruik dat haar is overkomen.

"Het was alsof er een mitrailleur op me werd leeggeschoten. Ik was kwaad, zó ontzettend kwaad. Ik werd er letterlijk misselijk van, heb overgegeven. Ik heb altijd gedacht: dit overkomt mij nooit. Waarom was het nu dan wel gebeurd?"

Ze belt de masseur en "trekt hem door de telefoon". Schreeuwt tegen hem dat hij een oplichter is, een "gigantische klootzak" en een verkrachter. Hij reageert dat hij haar bedoelingen kennelijk verkeerd had begrepen. Dit was echt niet de bedoeling geweest.

Schamen

Ze eist haar geld terug. Binnen een uur staat het op haar rekening. Ze doet ook aangifte, maar het OM laat na zeker een half jaar pas weten niet tot vervolging over te gaan. Ze vertellen haar aan de telefoon dat rond tantra zo'n seksuele sfeer hangt, dat het heel moeilijk is om aanranding of verkrachting te bewijzen. Ze krijgt te horen dat de politie wel iets zal doen: twee agenten zullen bij hem langs gaan om hem te waarschuwen dat dit niet langer zo kan en dat zij hem in de gaten zullen houden.

Ook zij heeft veel contact gehad met andere vrouwelijke slachtoffers van deze masseur; met zes zelfs. Ook zij spraken over aangifte doen, maar de ene na de andere haakte uiteindelijk af. "Ze zeggen dat ze zich te veel schamen. Of dat ze de narigheid achter zich willen laten en dat dat niet lukt als ze naar de politie gaan." Ten minste twee anderen hebben wel aangifte gedaan, nog steeds vergeefs. Zij hoopt dat er nog vele volgen. "Want wat mij is gebeurd, staat niet op zich."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl