Flickr/Nick Webb /(CC BY 2.0)
NOS NieuwsAangepast

Arrestatie tantramasseur na nieuwe aangifte misbruik

  • Bas de Vries

    Research-redacteur

  • Bas de Vries

    Research-redacteur

De Rotterdamse politie heeft vanmorgen een tantramasseur aangehouden. Aanleiding is een nieuwe aangifte van seksueel misbruik tegen de man, nadat eerder ook al ten minste drie vrouwen bij de politie melding hadden gemaakt van aanranding en verkrachting.

De masseur wordt verhoord en vastgehouden tot het moment dat de officier van justitie beslist wat er verder met hem moet gebeuren. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam bevestigd.

Bij een in oktober geopend meldpunt zijn inmiddels 63 meldingen binnengekomen over tientallen tantramasseurs die zich allen schuldig zouden hebben gemaakt aan grensoverschrijdend seksueel gedrag. Rode draad is dat de mannen vooraf beloven de grenzen van hun cliënten te zullen respecteren, maar dat zij hen in de praktijk proberen te misbruiken voor hun eigen gerief. Ook over zeker twee andere tantramasseurs zijn meldingen gedaan bij de politie.

Bij het meldpunt kwamen veel extra meldingen binnen nadat de NOS vorige week over de zaak berichtte. Sinds afgelopen weekeinde zijn er opnieuw negen bijgekomen. Liesbeth Stam, een psycholoog die onder anderen slachtoffers van misbruik in de Rooms-Katholieke kerk begeleidt, zei toen al te vermoeden dat het hier "slechts om een topje van de ijsberg" gaat.

Tantra is een oosterse spirituele stroming waar ook de Dalai Lama over heeft gepubliceerd, maar die in het westen vooral wordt geassocieerd met seksualiteit. Er zijn, afgaand op de vermeldingen op internet, zo’n 200 tantramasseurs actief in Nederland, onder wie negentig mannen. Er is geen speciale beroepsvereniging, maar inmiddels zijn er wel initiatieven om het werk van tantramasseurs, ‘intimiteitscoaches’ en ‘lichaamswerkers’ te professionaliseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl