Een Houthi-strijder in Jemen
NOS NieuwsAangepast

VN: Iran fabriceerde raketten van rebellen Jemen

Iran heeft de raketten geproduceerd die Houthi-rebellen uit Jemen hebben afgevuurd op Saudi-Arabië. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties, dat is ingezien door persbureau Reuters.

Saudi-Arabië en de Verenigde Staten beschuldigden Iran er al eerder van dat het de raketten had gemaakt. Iran steunt in Jemen de Houthi-rebellen, die al twee jaar verwikkeld zijn in een hevige strijd met een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. De coalitie neemt het op voor de regering van Jemen.

In het VN-rapport staat wel dat onduidelijk is wie de raketten aan de rebellen heeft geleverd. Als Iran dat zelf heeft gedaan heeft het een wapenembargo geschonden dat sinds 2015 van kracht is, maar daar is dus geen bewijs voor.

Oorlogshandeling

Volgens de VN-inspecteurs zijn de raketten waarschijnlijk in losse onderdelen over land naar Jemen gesmokkeld en daar in elkaar gezet door lokale technici. Het is niet aan te tonen dat daarbij buitenlanders betrokken waren, schrijven ze. Maar de resten die door inspecteurs in Saudi-Arabië zijn onderzocht hebben alle kenmerken van de Iraanse Qiam-1-raket. Iran zelf heeft altijd ontkend dat het wapens levert aan de Houthi-rebellen.

Amerika en Saudi-Arabië hadden bij de VN al aangedrongen op een veroordeling van Iran vanwege de raketaanvallen. Volgens de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman gaat het om een daad van "militaire agressie", die uitgelegd kan worden als een oorlogshandeling.

Hongersnood

Een raketaanval op 4 november, waarbij de projectielen neerkwamen niet ver van de Saudische hoofdstad Riyad, werd gevolgd door een hermetische afsluiting van Jemen door de coalitie. De VN heeft gewaarschuwd dat die tot een grote hongersnood in het door oorlog verwoeste land kan leiden. Ongeveer 7 miljoen mensen dreigen daarvan het slachtoffer te worden. Zo'n 900.000 mensen zijn besmet met cholera.

Inmiddels worden er wel weer schepen en konvooien met hulpgoederen toegelaten in Jemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl