Nee, bij het Oekraïne-referendum
NOS NieuwsAangepast

Kabinet maakt referendum over afschaffen referendum onmogelijk

Als het aan het kabinet ligt, wordt de referendumwet afgeschaft zonder dat daar een referendum over wordt georganiseerd. Bronnen bevestigen de berichtgeving hierover van De Telegraaf.

Om de referendumwet af te schaffen moet het kabinet een intrekkingswet indienen. Volgens de dan nog geldende referendumwet kan over die intrekkingswet een raadgevend referendum worden gehouden als daar 300.000 handtekeningen voor zijn.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft nu in de intrekkingswet opgenomen dat er geen raadgevend referendum kan worden gehouden. Hoe ze dat precies heeft geformuleerd, is nog niet bekend, het is in ieder geval wel een juridische primeur.

Weinig vertrouwen

De Leidse hoogleraar staatsrecht Voermans zei eerder dat het kabinet een referendum alleen kan tegenhouden met het juridische argument dat de intrekkingswet "geen uitstel kan lijden". Maar hij had weinig vertrouwen in een geloofwaardige onderbouwing.

Of de intrekkingswet morgen in de ministerraad wordt besproken is niet bekend, aangezien uitgelekte plannen soms van de agenda worden gehaald. Daarna moet de wet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl