Kajsa Ollongren
NOS NieuwsAangepast

Ollongren: referendum over intrekken referendumwet onzeker

Kan er een referendum komen over het intrekken van de referendumwet? Dat is maar de vraag, blijkt uit uitspraken van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen, waaronder SP, Partij voor de Dieren en PVV, zijn woedend. SP-Kamerlid Van Raak spreekt van "DDR-achtige toestanden" wanneer zou blijken dat zo'n referendum niet zou kunnen.

De nieuwe coalitie wil van het referendum af. Een bindend referendum komt er sowieso niet, maar het raadgevend referendum is volgens de vier partijen ook geen succes, en daarom spraken ze af dat ze het afschaffen. Dat is tegen het zere been van een aantal oppositiepartijen, die herhaaldelijk stelden dat met name D66 een van zijn 'kroonjuwelen' overboord zet.

In dat voorstel zal een keuze moeten worden gemaakt of die intrekkingswet zelf referendabel is, die keuze heb ik nog niet gemaakt.

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken

Maar volgens Ollongren zijn er inmiddels andere en betere manieren om burgers meer te betrekken bij de democratie dan het referendum. "Een krachtige democratie is een lerende democratie. Het referendum heeft niet alleen de politiek niet gebracht wat we ervan vonden, maar het heeft ook de mensen in Nederland niet gebracht wat ze ervan hadden gehoopt", zei Ollongren.

"Dat klopt", antwoordde SP-Kamerlid Van Raak, "en dat komt omdat de stem van de bewoners in de vuilnisbak werd gegooid".

Ollongren is nog niet aan het intrekkingsvoorstel begonnen. "In dat voorstel zal een keuze moeten worden gemaakt of die intrekkingswet zelf referendabel is, die keuze heb ik nog niet gemaakt".

De minister is nog aan het nadenken? Daar schrik ik van. Dan krijgen we echt DDR-achtige toestanden.

Ronald van Raak, Kamerlid SP

SP-Kamerlid van Raak haalde het Oekraïne-referendum aan, toen "Nederland 'nee' zei en dat door D66 en al die andere partijen werd genegeerd". Van Raak is geschrokken van de uitspraken van Ollongren.

"Ze is nog aan het nadenken over het referendabel zijn van de intrekkingswet? Daar schrik ik van. Dan krijgen we echt DDR-achtige toestanden. Ik wil van deze minister wel helder weten dat ze zich aan de wet gaat houden en ervoor zorgt dat als er ooit een intrekkingswet komt, de regering dan niet het lef heeft om te zeggen dat die niet referendabel is. Dat zou een soort coup zijn. Dat zou zo'n ongelofelijke middelvinger zijn naar de bevolking van Nederland".

Ollongren zei daarop dat ze nu niets kan toezeggen, omdat er nog geen voorstel voor een intrekkingswet is. "Ik moet nog beginnen aan de wet. Staat u mij toe dat ik daarover nadenk. Vanzelfsprekend mag u van mij verwachten dat ik me aan de wet houd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl