Een rechtbanktekening van borstendokter Rock G.
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

'Borstendokter' moet jaar cel in, slachtoffers 'heel erg blij'

Het gerechtshof in Den Haag heeft 'borstendokter' Rock G. veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een jaar voorwaardelijk. Tegen hem was in hoger beroep een celstraf van drie jaar geëist, waarvan een voorwaardelijk.

In 2014 stond de 58-jarige Rock G. al voor de rechtbank voor onder meer mishandeling en verminking van patiënten, die voor cosmetische ingrepen naar zijn kliniek kwamen. Toen werd hij vrijgesproken, omdat er te weinig bewijs was dat hij tijdens borstoperaties ernstige fouten had gemaakt. De arts deed voornamelijk borstvergrotingen, terwijl hij daar als gynaecoloog niet voor was opgeleid.

Lichamelijk letsel

Het gerechtshof acht bewezen dat G. negen patiënten zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht door op ondeugdelijke wijze chirurgische ingrepen uit te voeren. "De patiënten hebben infecties opgelopen en moeten verder leven met ontsierende littekens en verwondingen aan met name hun borsten", zegt het hof volgens Omroep West.

Hoewel het OM drie jaar had geëist viel de straf toch lager uit. Het hof acht niet alle beschuldigingen bewezen en komt daarnaast tot een lagere straf omdat de zaak lang heeft geduurd.

Slachtoffers blij

Twee zussen die door de arts werden geopereerd, zijn heel erg blij dat hij is veroordeeld. "Na de eerste vrijspraak hadden ze niet verwacht dat er nog wat van zou komen", zegt hun advocaat Ineke Roelandschap tegen de NOS.

De zussen liepen allebei een ernstige infectie op. Een van de twee kan haar armen niet meer hoog optillen, omdat spieren en melkklieren zijn weggeknipt bij hersteloperaties. "Ze zijn vooral blij dat ze erkenning krijgen dat hij ook echt flink wat fout heeft gedaan", zegt Roelandschap. Ze benadrukt dat het erg bijzonder is dat een arts een celstraf krijgt opgelegd.

Advertentie via Ster.nl