ANP
NOS NieuwsAangepast

De 'borstendokter' moet de cel in en dat is uniek in Nederland

De veroordeling van gynaecoloog Rock G. is uitzonderlijk in Nederland. Het komt zelden voor dat een arts een onvoorwaardelijke celstraf krijgt opgelegd voor foutief medisch handelen.

De Haagse 'borstendokter' moet een jaar de gevangenis in omdat hij negen patiënten zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht. Zij liepen infecties op en zijn voor de rest van hun leven verminkt.

Voor zover bekend kwam het deze eeuw slechts één keer voor dat een arts in Nederland een jarenlange gevangenisstraf kreeg. In 2014 werd Ernst Jansen Steur veroordeeld tot drie jaar cel, onder meer omdat zijn handelen tot de zelfmoord van een patiënt had geleid.

ANP
Oud-neuroloog Ernst Jansen Steur bij zijn rechtszaak in 2013

De oud-neuroloog werd in hoger beroep vrijgesproken van alle medische missers. Het hof erkende dat Jansen Steur als arts ernstig tekort was geschoten, maar achtte niet bewezen dat hij opzettelijk verkeerde diagnoses stelde en verkeerde medicijnen voorschreef.

De zaak werd uiteindelijk beslist door de hoogste Nederlandse rechter. De Hoge Raad handhaafde mei vorig jaar de vrijspraak.

Andere straffen

Voorwaardelijke celstraffen, werkstraffen en geldboetes voor artsen komen weleens voor. Zo kreeg een voormalige huisarts vorig jaar zes maanden voorwaardelijk omdat hij ontucht had gepleegd met een patiënt.

Een GGD-arts uit Zwolle moest 180 uur aan het werk omdat hij meineed had gepleegd. En een kinderarts kreeg een boete van 2500 euro vanwege nalatigheid bij de behandeling van een 10-jarige jongen.

Korte celstraffen zijn er nauwelijks. Een huisarts uit Rijswijk moest in 2002 een half jaar de gevangenis in omdat hij zes patiëntjes had misbruikt. Vorige maand werd een huisarts uit Steenwijkerwold veroordeeld tot een dag cel voor ontucht met een patiënte bij haar thuis.

Op dit moment lopen nog enkele zaken tegen artsen die tot een celstraf zouden kunnen leiden. Zo wordt een huisarts uit Brunssum vervolgd omdat hij seks zou hebben gehad met een wilsonbekwame patiënt.

Ook heeft het OM onlangs een strafrechtelijk onderzoek geopend naar een dokter die mogelijk een strafbare euthanasie heeft uitgevoerd. Zij maakte vorig jaar een einde aan het leven van een 74-jarige vrouw die ernstig dement was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl