Slobodan Praljak
NOS NieuwsAangepast

OM: gifresten gevonden in glaasje dat Praljak leegdronk

In het glaasje dat de veroordeelde Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak gisteren leegdronk, zijn resten gevonden van een stof die "tot de dood zou kunnen leiden". Dat zegt het Nederlandse Openbaar Ministerie dat de zaak onderzoekt.

Om wat voor stof het precies gaat is nog niet duidelijk. Het Nederlands Forensisch Instituut voert op korte termijn autopsie uit op het lichaam van de oorlogsmisdadiger.

Praljak dronk direct na de bevestiging van zijn vonnis door het Joegoslavië-tribunaal het glaasje leeg, waarna hij ziek werd. Hij werd met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht waar hij kort daarna overleed.

Martelaar

In Kroatië is het nieuws van de dood van de oud-generaal hard aangekomen. "In de ogen van velen stierf hij als martelaar en heeft hij ze beschermd tijdens de oorlog in Bosnië", zegt correspondent Mitra Nazar in het NOS Radio 1 Journaal.

Tegelijkertijd is er een beweging van Kroaten die zeggen dat Praljak en anderen bezig waren met etnische zuiveringen, met onder meer concentratiekampen en martelingen.

"Er is een heel kleine groep mensen die dit aan de kaak probeert te stellen, die vindt dat Kroaten moeten dealen met het feit dat ze niet alleen slachtoffer waren, maar ook agressor", zegt Nazar.

Oorlogsveteranen in Kroatië zien Praljak als martelaar

Ook in Kroatië leeft de vraag hoe Praljak het gif mee heeft kunnen nemen. De premier van Kroatië zei gisteren dat de daad van Praljak de "diepe morele onrechtvaardigheid" weerspiegelt van wat de zes veroordeelde Bosnische Kroaten bij het tribunaal is overkomen.

In het Kroatische parlement is vandaag een minuut stilte voor Slobodan Praljak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl