De beveiliging in de Joegoslaviëvleugel van de gevangenis in Scheveningen
NOS NieuwsAangepast

Scanners en poortjes Joegoslaviëtribunaal konden gif niet stoppen

Het is vooralsnog een raadsel hoe oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak aan het drankje kwam dat hij zeer waarschijnlijk gebruikte om een einde te maken aan zijn leven.

Het ligt voor de hand dat de Bosnische Kroaat het vermoedelijke gif van iemand kreeg, in de gevangenis of in het tribunaal. De vraag is hoe dat kan, want de beveiliging is streng.

Praljak zat sinds april 2004 vast op de afdeling van de gevangenis in Scheveningen die is gereserveerd voor verdachten van het Joegoslaviëtribunaal. Het regime voor de gevangenen daar geldt als zeer humaan.

Zo mogen de gevangenen volop bezoek ontvangen. Dat kunnen familieleden of vrienden zijn, maar ook advocaten, diplomaten uit hun thuisland of vertegenwoordigers van het tribunaal.

Vergelijkbaar met luchthavenbeveiliging

De bezoekers moeten door securitychecks die vergelijkbaar zijn met die op een vliegveld. Hun bezittingen gaan door een röntgenapparaat en zij zelf moeten door een beveiligingspoortje lopen. Ze kunnen daarna nog worden gefouilleerd.

Cedo Paic weet er alles van. Deze Kroatische Nederlander was bevriend met Slobodan Praljak en had hem zaterdag nog bezocht.

'Je krijgt nog geen mug naar binnen bij het tribunaal'

"Als je de gevangenis in wil, word je twee keer gecontroleerd", zegt Paic in Nieuws en Co. De controle is zowel bij het binnengaan van de gevangenis als bij het betreden van de 'tribunaalvleugel'. "Riem, schoenen, veters, alles wordt er afgehaald. Ringen, klokjes, vloeistoffen. Ik begrijp niet hoe het gif is binnengekomen."

Paic is in de afgelopen dertien jaar naar eigen schatting 240 keer in de gevangenis geweest om landgenoten te bezoeken. "Zij zijn mijn generaals, ze hebben ons land verdedigd", zegt hij.

Praljak maakte afgelopen weekend een vrolijke indruk op hem. "We hebben nog moppen verteld. Hij had gebak gemaakt voor mijn vrouw en mij. Ik heb helemaal niets gemerkt."

De beveiliging bij het Joegoslaviëtribunaal, waar Praljak het gif nam, is hetzelfde als in de gevangenis. Medewerkers, bezoekers, verdachten en hun spullen moeten door scanners.

Een Servische strafrechtadvocaat die er in het verleden verdachten bijstond, zegt tegen persbureau AP dat het daarom juist heel goed mogelijk is om spullen naar binnen te smokkelen. "Ze controleren op metalen objecten. Pillen of een kleine hoeveelheid vloeistof worden niet ontdekt."

Onderzoek naar de dood van Praljak moet uitsluitsel geven over zijn raadselachtige dood. Op verzoek van het Joegoslaviëtribunaal heeft het Openbaar Ministerie een onderzoek geopend. Het OM richt zich op hulp bij zelfdoding en overtreding van de Geneesmiddelenwet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl