President Sisi AFP

President Sisi van Egypte geeft het leger opdracht om alle mogelijke middelen te gebruiken om de veiligheid in het noorden van de Sinaï-woestijn te waarborgen. De krijgsmacht krijgt daarvoor drie maanden de tijd, zei Sisi in reactie op de aanslag op een moskee, waarbij vorige week meer dan driehonderd doden vielen.

"U kunt alle brute kracht gebruiken die nodig is", zei Sisi tegen de nieuwe stafchef van het leger. "Het is uw verantwoordelijkheid om de Sinaï te beveiligen en te stabiliseren."

Islamitische Staat

Geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag nog opgeëist, maar alles wijst op een lokale groep die bij Islamitische Staat is aangesloten. Het Openbaar Ministerie in Egypte zei dat de militanten die het vuur op de moskeegangers openden, een vlag van de terreurgroep bij zich droegen. De Sinaï wordt door IS als provincie van het - intussen sterk afgebrokkelde - kalifaat beschouwd.

Na de aanslag reageerde het Egyptische leger al snel met bombardementen op posities van IS-strijders. "Militairen en politie zullen de martelaren met alle kracht wreken", zei Sisi eerder.

STER reclame