1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Egyptische vergeldingsaanvallen na aanslag in Sinaï

De Egyptische luchtmacht heeft vergeldingsaanvallen uitgevoerd in de Sinaï-woestijn. De Egyptische president Sisi had al aangekondigd dat de aanslag van vandaag op een soefimoskee in Bir-al-Abd met harde hand zou worden gewroken.

Bij die aanslag kwamen zeker 235 mensen om het leven en vielen 130 gewonden. Gelovigen werden beschoten vanuit vier terreinauto's en ook gingen er een of meer bommen af, bij of in de moskee. Volgens ooggetuigen schoten er zo'n 40 terroristen op de menigte gelovigen.

Beelden vanuit de moskee in Egypte

De luchtaanvallen werden uitgevoerd boven het bergachtige gebied in de omgeving van het gebedshuis waar de aanslag plaatsvond. Hier houden de terroristen zich volgens de Egyptische veiligheidsdiensten op.

Het is nog onbekend wie er achter de aanslag zit, maar de verdenking gaat uit naar een lokale afdeling van IS.

Volgens correspondent Marcel Van der Steen werd het aangevallen gebedshuis bezocht door aanhangers van het soefisme, "een mystieke stroming binnen de islam die door islamisten van bijvoorbeeld IS en al-Qaida wordt gezien als een dwaalleer of als afgoderij".

Vanwege de aanslag is de tijdelijke opening van de grensovergang bij Rafah, tussen Gaza en Egypte, afgeblazen. De grens zou vanaf zaterdag drie dagen opengaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl