AFP
NOS NieuwsAangepast

Dodental aanval op agenten Egypte loopt op naar ruim 50

Het dodental onder agenten en militairen als gevolg van het vuurgevecht van gisteren in Egypte is opgelopen tot ruim 50. Veiligheidstroepen waren van plan een inval te doen in een appartement in de Bahariya-oase, in de woestijn ten zuidwesten van Caïro. Daar zouden zich acht strijders van de terreurgroep Hasm schuilhouden. Eerder was nog sprake van ruim 30 doden.

De politieagenten en militairen kwamen terecht een hinderlaag, hun vijf voertuigen werden beschoten met granaten en andere explosieven. "Het is een beetje een rare plek", zegt Midden-Oosten-correspondent Marcel van der Steen. "De laatste jaren waren er vooral aanslagen in de Sinaï-woestijn, ten oosten en noordoosten van Caïro. De plekken waar toeristen komen. En aan de grens met Gaza, daar heeft IS een stuk woestijn in handen. Daar vonden de meeste aanslagen plaats en niet ten westen van Caïro."

Volgens Van der Steen lijkt het erop dat de aanslag door strijders van de onbekende terreurgroep Hasm is uitgevoerd. "Dat is een groep die door Egypte wordt gezien als de militante vleugel van de Moslimbroederschap, die sinds 2013 is verboden", zegt hij. "In eerste instantie meldden Egyptische media dat Hasm de aanslag ook had opgeëist, maar hun twitteraccount is sinds begin deze maand al niet meer gebruikt. Toch wijst alles hun kant op."

De Egyptische overheid heeft het getal van 52 nog niet bevestigd. Wel zeggen de autoriteiten dat er ook aanvallers om het leven zijn gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl