AFP
NOS NieuwsAangepast

'Zeker dertig agenten gedood bij vuurgevecht in Egypte'

Bij een inval bij vermoedelijke leden van een terreurgroep in het Egyptische Gizeh zijn ten minste dertig politieagenten omgekomen in een vuurgevecht. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten. Ook een onbekend aantal militanten is gedood.

Veiligheidsdiensten hadden een tip gekregen over een appartement in Gizeh, een gouvernement ten zuidwesten van hoofdstad Caïro, waar acht strijders van terreurgroep Hasm zich schuil zouden houden. Tijdens de doorzoeking ontstond een vuurgevecht waarbij de militanten ook explosieven hebben gebruikt.

Hasm

Hasm wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanslagen op onder anderen rechters en politieagenten in Caïro. Volgens de Egyptische regering is Hasm de militante vleugel van de Moslimbroederschap. Dit wordt door de Moslimbroederschap, die in 2013 werd verboden, ontkend.

Na het afzetten van president Morsi, voorman van de Moslimbroederschap, nam het militante verzet in vooral de Sinaï sterk toe. Militanten in het gebied hebben in 2014 trouw gezworen aan Islamitische Staat.

In Egypte is de noodtoestand van kracht sinds de bomaanslagen en zelfmoordaanslagen op koptische christenen eerder dit jaar. Koptische christenen vormen een religieuze minderheid in Egypte. Islamitische Staat eist de aanslagen geregeld op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl