Zeker 235 doden bij aanval op moskee in Egypte
Het dodental van de aanslag op een moskee in de Sinaï-woestijn is volgens de Egyptische staatsmedia opgelopen tot 235. Daarmee is het de dodelijkste aanslag in de Sinaï. Bij de terreurdaad vielen ook circa 130 gewonden.
Bij de aanslag openden extremisten vanuit vier terreinauto's het vuur op moskeegangers in de plaats Bir al-Abd, zo'n 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Caïro. Ook zouden er een of meerdere bommen zijn afgegaan bij of in de moskee.
President Sisi heeft in een televisietoespraak harde vergeldingsmaatregelen aangekondigd. "Militairen en politie zullen onze martelaren met alle kracht wreken", zei hij.
Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft de aanslag veroordeeld. Hij noemde die op Twitter een "verschrikkelijke en laffe terroristische aanval op onschuldige en weerloze gelovigen in Egypte".
Het is onduidelijk hoe ernstig de gewonden eraan toe zijn. Ook is nog onbekend wie er achter de aanslag zit, maar de verdenking gaat uit naar een lokale afdeling van IS. "Dat is niet heel erg verrassend. IS is daar sinds 2014 actief en ziet die woestijn als een provincie van het kalifaat", zegt correspondent Marcel van der Steen. "En het is dezelfde groep die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor het neerhalen van een Russisch vliegtuig in 2015, met aan boord 224 toeristen."
Volgens Van der Steen werd het aangevallen gebedshuis bezocht door aanhangers van het soefisme, "een mystieke stroming binnen de islam die door islamisten van bijvoorbeeld IS en al-Qaida wordt gezien als een dwaalleer of als afgoderij".
Nationale rouw
President Sisi heeft een crisisbijeenkomst belegd. Ook heeft Egypte drie dagen van nationale rouw afgekondigd.
Sinds president Morsi van de Moslimbroederschap in 2013 werd afgezet door het leger, zijn er regelmatig aanslagen in de Sinaï. Vaak gaat het om aanslagen die gepleegd worden door radicaal-islamitische strijdgroepen die gelieerd zijn aan IS. Honderden militairen en agenten zijn sindsdien om het leven gekomen. Ook koptische christenen en hun kerken zijn regelmatig het doelwit van aanslagen.