'Ineens hoorde ik dat er geschoten werd'

Het dodental van de aanslag van gisteren in de Sinaï-woestijn is opgelopen tot 305, melden Egyptische staatsmedia. Het Openbaar Ministerie zegt dat de aanval door zo'n 25 mensen werd uitgevoerd en dat de militanten een vlag van Islamitische Staat bij zich droegen.

De aanval op de moskee is de dodelijkste aanslag ooit in de Sinaï. De aanslag begon toen in het gebouw een bom ontplofte tijdens het vrijdaggebed. Ook openden extremisten vanuit vier auto's het vuur op moskeegangers. De moskee werd bezocht door aanhangers van het soefisme.

Er raakten mensen gewond, maar werden nog meer mensen gedood.

Ooggetuige Magdy Rezk

"De mensen droegen maskers en militaire uniforms", vertelt ooggetuige Magdy Rezk tegen persbureau AFP. "Toen de schietpartij begon, rende iedereen tegen elkaar aan." Rezk was op het moment van de aanslag in de moskee om te bidden. "Het waren ongeveer tien tot twintig aanslagplegers, allemaal droegen ze wapens. Ze maakten alles kapot. Er raakten mensen gewond, maar werden nog meer mensen gedood."

Hoewel de verantwoordelijkheid voor de aanslag nog niet is opgeëist, wijst alles er vanaf het begin al op dat IS erachter zit, zegt Midden-Oosten-correspondent Marcel van der Steen. "De lokale tak van IS is sinds 2014 actief in dit gebied." De Sinaï wordt door de terreurorganisatie beschouwd als een provincie van het kalifaat.

"Het soefisme is een vorm van de islam die zich op de mystieke ervaring van God richt", zegt Van der Steen. "IS gruwelt van die manier van de islam beleven en vindt dat een goddeloze dwaalleer."

Familieleden van de slachtoffers van de aanslag wachten buiten het ziekenhuis op nieuws AFP

Sisi, de president van Egypte, liet gisteravond in zijn uitspraak weten dat de politie en het leger voor meer veiligheid zullen zorgen en dat "militairen en politie de martelaren met alle kracht wreken". Het leger heeft gisteravond in een berggebied teruggeslagen met bombardementen op diverse posten van extremisten.

Volgens Van der Steen richt Egypte zich daarmee ook duidelijk op IS als schuldige. "Deze vergeldingsacties wijzen erop dat ze zich focussen op IS. In dat berggebied zitten met name IS-extremisten."

STER reclame