Op 16 september gepubliceerde foto, waarbij Kim Jong-un een raketlancering volgt
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea lanceert opnieuw raket

Noord-Korea heeft opnieuw een raket gelanceerd. De raket kwam na een vlucht van zo'n 50 minuten neer in de Japanse economische zone, op zo'n 370 kilometer van de Japanse kust.

Volgens het Pentagon en Japan gaat het vermoedelijk om een intercontinentale raket. Experts uit de VS, Japan en Zuid-Korea zijn nog bezig met een analyse van de raketproef. De raket werd gelanceerd vanaf een basis dicht bij de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

De laatste Noord-Koreaanse raketlancering was op 15 september, toen een raket over het Japanse eiland Hokkaido vloog. In Japan en Zuid-Korea waren in de afgelopen dagen signalen ontvangen dat een nieuwe raketproef aanstaande was. De twee landen hebben de VS daarover ingelicht.

Reacties

In Japan werd na de lancering een spoedsessie van het kabinet gehouden. De Japanse premier Abe wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt vanwege de raketproef. Zuid-Korea hield direct een militaire oefening, om de paraatheid van het land te onderstrepen.

Noord-Korea heeft al eerder proeven gedaan met intercontinentale raketten, die volgens het regime in Pyongyang kunnen worden uitgerust met een kernkop.

Het Witte Huis zegt dat president Trump geïnformeerd werd over de lancering toen de raket nog in de lucht was. De president zei later op een persconferentie dat de raketproef de situatie niet verandert en dat de VS de Noord-Koreaanse dreiging zal afhandelen.

Japan noemt de lancering een onaanvaardbare provocatie en heeft een krachtig protest ingediend bij de regering van Noord-Korea. Ook de Europese Unie heeft het over een nieuwe onaanvaardbare provocatie door Noord-Korea.

Tillerson was hoopvol

De NAVO zegt dat de raketproef de regionale en internationale veiligheid ondermijnt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson liet zich vorige week nog hoopvol uit dat een diplomatieke oplossing met Noord-Korea kan worden bereikt. Hij zei dat door een gebrek aan brandstof en staatsinkomsten Noord-Korea al zestig dagen geen provocatieve acties meer had uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl