De vluchtauto die bij de moord op Djordy Latumahina werd gebruikt. ANP

De politie heeft volgens het OM rechtmatig opgetreden bij de undercoveractie in het onderzoek naar de 'vergismoord' op dj Djordy Latumahina in een parkeergarage in Amsterdam. De operatie is "zorgvuldig afgewogen", zo liet de officier van justitie vandaag weten bij een tussentijdse zitting.

Om meer informatie los te krijgen over de moord deden twee agenten zich bij de vriendin van een verdachte voor als motorclubleden die wilden weten wie er achter de moord op hun "broeder" zat. De advocaat van een van de verdachten noemde de operatie discutabel: de agenten zouden zich als Satudarah-leden hebben voorgedaan en de vrouw onder druk hebben gezet.

Het OM stelde tijdens de zitting dat de agenten zich niet voordeden als Satudarah-leden, maar als leden van een willekeurige Molukse motorclub. De vrouw is bovendien niet onder druk gezet, maar op een rustige wijze benaderd, zegt het OM. Justitie betreurt de berichtgeving in de media over de undercoveroperatie.

Tweede schutter

Na de undercoveractie werd de tweede vermeende schutter, Tony D., aangehouden. Het OM zegt veel bewijs te hebben tegen D. Zo zou hij voorafgaand aan de moord veelvuldig contact hebben gehad met medeverdachten. Ook zijn bij huiszoekingen in zijn huis en op een camping een wapen, een geluiddemper en een kogelwerend vest gevonden.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is in maart. In totaal zijn er zeven verdachten in de zaak. Vijf van hen zitten vast.

De twee veronderstelde schutters worden verdacht van de moord op de 31-jarige Djordy Latumahina, die in oktober 2016 in het bijzijn van zijn vrouw en 2-jarige dochter werd doodgeschoten in Amsterdam. Hij werd vermoedelijk aangezien voor een drugshandelaar.

STER reclame