Tegenstanders van Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in 2014
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Tegenstanders Zwarte Piet willen protesteren in Dokkum

Tegenstanders van Zwarte Piet zijn van plan om zaterdag in Dokkum te protesteren. De actiegroepen Zwarte Piet is Racisme, Stop Blackface, Free Your Mind, Doorbraak en Progressive Groningen hebben de manifestatie aangekondigd.

De actiegroepen kondigen de demonstratie aan als een manifestatie voor de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht. "Vind je dat de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht voor alle Nederlanders moet gelden? Kom dan op zaterdag 2 december naar Dokkum", luidt de oproep van de actiegroepen. De groepen willen een "krachtig geluid laten horen voor alle mensen die de afgelopen jaren monddood zijn gemaakt door de autoriteiten".

De demonstratie staat gepland van 14.00 tot 16.00 uur op het Marktplein in Dokkum. Het is nog onduidelijk of de manifestatie doorgaat, schrijft Omrop Fryslân. De gemeente Dongeradeel is inmiddels geïnformeerd. "Er wordt vanmiddag gesproken met verschillende partijen en er is ook contact gezocht met de politie. We gaan afspraken maken om alles in goede banen te leiden", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Demonstraties verboden

Ruim een week geleden, bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum, mocht uiteindelijk niet meer geprotesteerd worden van de burgemeester van Dongeradeel. Ze had demonstraties verboden nadat tegenstanders van Zwarte Piet door voorstanders op de A7 waren geblokkeerd. De burgemeester, die het aangemelde protest aanvankelijk had toegestaan, meldde dat ze niet kon instaan voor de veiligheid.

Burgemeester Waanders zei het jammer te vinden dat ze alle demonstraties moest verbieden. "We hadden voor beide partijen een plek langs de route gereserveerd. Maar de veiligheid van de mensen in Dokkum, de veiligheid van alle mensen in en buiten de stad gaat echt boven alles. Ik ben blij dat in de stad nu een geweldig feest is geweest."

Advertentie via Ster.nl