De geblokkeerde bussen op de A7
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Dokkum verbood protest om vuurwerk

De demonstraties bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum werden niet alleen verboden uit vrees voor botsingen tussen tegenstanders en voorstanders van het fenomeen Zwarte Piet. De belangrijkste reden was dat betogers zwaar vuurwerk bij zich hadden, zegt burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt.

Of de voorstanders van Zwarte Piet of juist activisten van Kick Out Swarte Pyt of Swarte Pyt ken net zwaar vuurwerk bij zich hadden, zegt Waanders niet.

Op de A7 tussen Joure en Heerenveen werden zaterdagochtend twee bussen met demonstranten tegengehouden. Ze waren op weg om bij de intocht te protesteren tegen Zwarte Piet, waarvoor ze ook toestemming hadden gekregen. De bussen werden tot stoppen gedwongen door voorstanders van Zwarte Piet, die de weg blokkeerden.

De voorstanders van Zwarte Piet zeggen tegen de NOS dat ze geen vuurwerk bij zich hadden tijdens hun blokkade van de A7. En ook anti-Zwarte-Pietactivist Jerry Afriyie wijst de beschuldiging van de hand: "De politie was de hele tijd bij ons. Als je het aan hun vraagt, zeggen ze ook dat wij geen misdaden wilden plegen."

Wegblokkade A7 door voorstanders Zwarte Piet

De bussen konden na een tijdje verder onder politiebegeleiding. Maar toen kwamen er berichten dat zowel op de N31 als op de Centrale As in Dokkum meer blokkades zouden komen, schrijft Waanders in een reconstructie van de gebeurtenissen.

Omdat er ook melding werd gemaakt van betogers met zwaar vuurwerk, werd besloten elke demonstratie te verbieden. "Ik vind het jammer dat dit allemaal gebeurd is, maar dit was in de voorbereide scenario's zo besproken. Veiligheid is altijd prioriteit nummer 1", schrijft de burgemeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl