Een mooi plaatje van de actieve vulkaan Agung op Bali
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders vast op Bali: zelf op zoek naar een oplossing

Eerst vier uur in de taxi naar de andere kant van Bali om bij de haven te komen, dan met de veerboot oversteken naar Java en daarna nog eens zeven uur in de trein naar de luchthaven Juanda. Dat is de reis die Jelte Homminga nu voor de boeg heeft.

De Amsterdammer zat vast op Bali door de as spuwende vulkaan Agung. De internationale luchthaven Ngurah Rai is gesloten, waardoor ruim 59.000 reizigers gestrand zijn op het eiland.

Homminga in eerste instantie dus ook. "Van de reisorganisatie kregen we te horen dat ze niks voor ons konden doen." Hij besloot om toch naar het vliegveld toe te gaan. "Het was een chaos met mensen die iets probeerden te regelen." Uiteindelijk lukte het om de tickets om te boeken naar een vlucht vanaf Java.

  • Jelte Homminga
    Jelte en zijn vrouw Dessy
  • Jelte Homminga
    De vulkaan Agung vlak voor de uitbarsting

En zo begon de lange reis naar het andere eiland. "Mijn vrouw is 25 weken zwanger, dus je kunt je voorstellen dat we niet zo blij zijn dat we dit zelf hebben moeten regelen."

Van de uitbarsting van de vulkaan heeft Homminga niet veel meegekregen. "We zijn drie dagen op die plek geweest. Toen we terug waren bij ons resort in Tuban gebeurde het." Wel zag hij de sporen van de onrust twee maanden geleden. "De tentenkampen van de mensen die toen zijn geëvacueerd stonden er nog, maar ze waren leeg."

Ook voor Tilburger Dave van Bergen was het spannend of hij het eiland wel kon verlaten. "Ik kreeg van de receptie van ons hotel in Sanur te horen dat alle vluchten geschrapt waren." Hij kreeg in tegenstelling tot Homminga wel hulp. "Via een lokale reisagent hebben we een oplossing kunnen bedenken."

Van Bergen reist ook naar de haven aan de andere kant van Bali om daar op de boot naar Java te stappen. "Een lange reis, maar vanaf daar kunnen we onze reis voortzetten. We hebben nog twee andere bestemmingen in Indonesië."

Hij merkt weinig van onrust op het eiland. "De vulkaan is natuurlijk wel het gesprek van de dag bij toeristen, maar ik ben niet meer op het vliegveld geweest, dus ik zie er weinig van."

Rits Dijkstra vliegt pas volgende week terug naar Nederland, maar hij is al wel aan het plannen. "Ik heb contact gehad met Garuda Indonesia om te kijken wat de mogelijkheden zijn." Hij moet het namelijk op tijd weten als hij naar een ander eiland moet reizen voor een vlucht. "Maar de maatschappij zegt per dag te kijken wat ze doen."

Vanuit zijn verblijfplaats in Sanur heeft hij uitzicht op de vulkaan. "Hij is zoals altijd gesluierd in wolken. Toen het even helder was, zag ik wel een rookpluimpje." Verder krijgt hij niet veel mee van de uitbarsting. "We ruiken hem niet en er slaat hier ook geen as neer."

De Agung gezien vanuit Sanur

In de dorpen rond de berg is sinds zaterdag ongeveer een halve centimeter as neergekomen. Het leger en de politie hebben afgelopen weekend mondkapjes uitgedeeld. "Die zie ik hier nu ook wat meer op straat", vertelt Dijkstra. "Maar verder is iedereen rustig, ook de toeristen."

Zorgen

Volgens lifestylejournalist Agnes Hofman is dat ook niet zo gek. "De meeste toeristische plaatsen zitten ver van de vulkaan vandaan." Ze woont sinds negen maanden op Bali. Hofman maakt zich zorgen over de mensen die in de buurt van de Agung wonen. "Ze zijn weliswaar geëvacueerd, maar het zijn vaak arme mensen die alles achter zich hebben gelaten."

In de kampen waar ze verblijven zijn de voorzieningen schaars. "Er is weinig voedsel en er zijn bijvoorbeeld ook geen spullen voor baby's", vertelt Hofman. "Ze zitten al weken in onzekerheid en kunnen niet verder met hun leven. Dus voor deze mensen is het te hopen dat het nu echt snel voorbij is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl