NOS NieuwsAangepast

Luchthaven Bali gesloten vanwege vulkaan Agung, tienduizenden gestrand

Evacuaties en geen vliegverkeer op Bali vanwege vulkaan Agung

De Indonesische autoriteiten hebben de internationale luchthaven van Bali gesloten vanwege de as spuwende vulkaan Agung op het eiland. In totaal zijn 445 vluchten van en naar Denpasar geannuleerd, wat ertoe heeft geleid dat 59.000 reizigers zijn gestrand op het eiland, zowel Indonesiërs als toeristen.

Ook hebben de autoriteiten het dreigingsniveau verder verhoogd. De krater van de vulkaan loopt vol met lava en die zal volgens de autoriteiten ook zeker over de rand lopen.

Inwoners die in een straal van 10 kilometer rond de vulkaan wonen, worden geëvacueerd. In september gebeurde dat ook al toen de vulkaan rommelde maar niet uitbarstte. Het gaat om zo'n 90.000 mensen.

Balinese Hindoes bidden in de hoop zo een grote uitbarsting van vulkaan Agung te voorkomen

Het nationale rampenbestrijdingscentrum besloot actie te ondernemen nadat er naast stoom ook lava was vrijgekomen. Het hoofd van de geologische dienst verwacht de komende dagen geen grote uitbarsting, maar zegt dat iedereen alert moet blijven.

Rond de vulkaan wordt gewaarschuwd voor lahars (modderstromen met vulkanisch materiaal). Omdat er de komende dagen meer regen wordt verwacht op Bali, kunnen verder bij de vulkaan vandaan ook dat soort modderstromen ontstaan.

Halve centimeter as

Eergisteren barstte de vulkaan uit, waarbij veel as vrijkwam. Vanwege de overlast werd gisteren het vliegveld op het naburige eiland Lombok gesloten. Daarnaast werd op Bali code rood afgekondigd, wat inhoudt dat een nieuwe uitbarsting wordt verwacht.

In de dorpen rond de berg is sinds zaterdag ongeveer een halve centimeter as neergekomen. Het leger en de politie hebben afgelopen weekend mondkapjes uitgedeeld aan de mensen die in het getroffen gebied wonen. Een deel van hen is inmiddels geëvacueerd.

De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali, op ongeveer 70 kilometer van de toeristische badplaatsen Kuta en Seminyak. Jaarlijks bezoeken zo'n 5 miljoen toeristen het Indonesische eiland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl