NOS NieuwsAangepast

Koers bitcoin breekt records en nadert 10.000 dollar

De waarde van de digitale munt bitcoin koerst af op 10.000 dollar. Op dit moment is één bitcoin 9700 dollar waard, een nieuw record. Volgens deskundigen is de koersstijging van digitale munten zoals de bitcoin een bubbel.

Op 8 november steeg de waarde van de munt al naar 8000 dollar. Enkele uren na de stijging van 10 procent, daalde de waarde tot hetzelfde niveau als daarvoor. Afgelopen vrijdag doorbrak de koers de 9000 dollar.

De koersstijgingen van de bitcoin gaan gepaard met flinke dalingen. Zo ging de koers in de nacht van zondag op maandag binnen 10 minuten 200 dollar omlaag. Begin dit jaar was de munt nog 1000 dollar waard.

Gevaren

Een van de gevaren van koersstijgingen van digitale munten, is dat investeerders geneigd zijn massaal de munt in te slaan in de verwachting dat de waarde verder zal stijgen. Als de waarde van digitale munten sterk daalt, en de bubbel barst, zitten veel mensen in de schulden.

Bovendien hebben centrale banken en overheden weinig grip op digitale munten. Er kan moeilijk met traditionele instrumenten worden ingegrepen als veel mensen door een sterke waardedaling in de problemen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl