NOS NieuwsAangepast

Waarde bitcoin op recordhoogte

De waarde van de digitale valuta bitcoin is vandaag tot een recordhoogte gestegen. De waarde van een bitcoin groeide 10 procent naar 8000 dollar (6897 euro) per eenheid. De koersstijging volgt direct op het besluit om een omstreden aanpassing van de software van de digitale munt af te blazen.

Twee uur na het bereiken van de recordhoogte daalde de waarde van de digitale munt weer, tot hetzelfde niveau als eerder op de dag.

Bitcoin is in feite een stukje versleutelde computercode waar waarde aan wordt toegekend, zonder tussenkomst van banken of overheden. De handel in zulke zogeheten cryptovaluta is de afgelopen jaren explosief toegenomen. De waarde van bitcoin steeg van enkele centen in 2010 tot duizenden dollars nu.

Nieuwe tulpenmanie?

Er kleven ook risico's aan digitale valuta. De koers van de bitcoin - en andere cryptovaluta - kent een nogal grillig verloop. Er zijn dagen dat de waarde duizenden dollars keldert. Controle van banken en overheden ontbreekt.

Financieel analisten vergelijken de bitcoin niet zelden met een zeepbel of de Nederlandse tulpenmanie in de zeventiende eeuw, toen vraag en aanbod en speculatie de tulpenprijs vanaf 1634 opdreven tot duizenden guldens per bol. Vervolgens stortte de prijs in 1637 compleet in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl