Filecoin is de grootste ICO
NOS NieuwsAangepast

AFM tegen consument: investeer niet in Initial Coin Offerings

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt voor de grote risico's bij zogeheten Initial Coin Offerings (ICO's) en raadt consumenten af om hierin te investeren.

Dit jaar zijn ICO's populair geworden. Bedrijfjes, vaak start-ups, halen hiermee geld op bij investeerders. In totaal heeft dit al een paar miljard euro opgeleverd. In ruil voor geld krijgen investeerders een nieuwe virtuele munt, vergelijkbaar met de bitcoin, waarvan ze hopen dat die in waarde zal stijgen.

Misleiding, oplichting en manipulatie

De AFM zegt dat investeren in ICO's zeer risicovol is omdat er sprake kan zijn van misleiding, oplichting en manipulatie. "De hoge risico's op oplichting en verlies van inleg in combinatie met de hype rond ICO's van dit moment vormt een gevaarlijke cocktail", zegt Merel van Vroonhoven, voorzitter van de AFM. "In het buitenland zijn al meerdere voorbeelden bekend van frauduleuze ICO's en de AFM maakt zich ernstig zorgen over het risico op misleiding van investeerders in Nederland."

Aanbieders van ICO's zijn volgens de financiële waakhond vaak niet transparant, waardoor een inschatting van de waarde van een virtuele munt zeer moeilijk is. Ook is het onderscheiden van bonafide en malafide ICO's erg moeilijk.

Voedingsbodem voor oplichters

De technologie achter de uitgifte van deze nieuwe virtuele munten, de zogeheten blockchaintechnologie, maakt het volgens de AFM een ideale voedingsbodem voor oplichters.

"De blockchaintechnologie stelt particulieren wereldwijd in staat om te participeren in ICO's. Tegelijkertijd maakt het anonieme karakter van blockchain geavanceerde vormen van een traditioneel piramidespel mogelijk. Door het anonieme karakter zijn ICO's beperkt of helemaal niet herleidbaar tot personen. Dit maakt het een ideale dekmantel om crimineel geld wit te wassen."

Er zijn al landen die ICO's verboden hebben, namelijk China en Zuid-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl