Roy Moore Reuters

De Amerikaanse president Trump blijft het onvermoeibaar opnemen voor de in opspraak geraakte kandidaat-senator Roy Moore. Trump maakt zich grote zorgen over de verkiesbare senaatszetel in Alabama. In twee peilingen staat de Democratische kandidaat Doug Jones inmiddels voor op Moore.

Als Moore verliest, betekent dat dat de toch al kleine meerderheid van de Republikeinen in de Senaat in Washington, 52 van de 100 zetels, nog kleiner wordt.

Het leek lange tijd zeker dat de zetel Republikeins zou blijven, maar de kandidaat van de partij van Trump wordt er door twee vrouwen van beschuldigd dat hij ze zo'n 35 jaar geleden heeft aangerand. Hij was toen begin dertig, een vrouw was toen 14, de ander was 16 jaar.

Zeker vijf andere vrouwen hebben gezegd dat Moore seksuele toenadering zocht toen ze minderjarig waren. Ook beschuldigen vrouwen hem ervan dat hij zijn positie als aanklager misbruikte om aanklachten onmogelijk te maken. Moore ontkent alles.

Het bestuur van de Republikeinse partij en ook vooraanstaande senatoren willen dat Moore zich als kandidaat terugtrekt, maar Trump trekt zich daar dus niets van aan. Woensdag sprak hij al openlijk zijn steun uit voor Moore, nu maakt hij diens Democratische tegenstrever zwart op Twitter.

De beschuldigingen over seksuele misdragingen in het #MeToo-schandaal blijven de gemoederen ook bezig houden in andere geledingen van politiek Amerika. In het Huis van Afgevaardigden heeft de Democraat John Conyers zijn lidmaatschap van de invloedrijke juridische commissie neergelegd.

De 88-jarige Conyers is de langstzittende afgevaardigde in het huis. Hij wordt ervan beschuldigd in 2015 een voormalig assistent seksueel te hebben lastiggevallen.

STER reclame