President Erdogan
NOS NieuwsAangepast

Erdogan noemt geweld tegen vrouwen onacceptabel

De Turkse president Erdogan heeft zich in een toespraak in Istanbul sterk gemaakt voor de rechten van vrouwen. Hij noemde geweld tegen vrouwen onacceptabel en zei dat er strenge straffen moeten komen voor mannen die zich er schuldig aan maken. Hij zei dat hij met een plan komt om het probleem aan te pakken.

Ook vindt hij dat het land kinderhuwelijken en gedwongen huwelijken "achter zich moet laten". In Turkije is het verboden om als kind met een volwassene te trouwen, maar de rechter kan een huwelijk goedkeuren als een van de partners 16 jaar is. Veel jongeren trouwen in een islamitische ceremonie. Volgens mensenrechtenorganisaties vindt zo'n 15 procent van de huwelijken plaats nog voor de vrouw 18 jaar oud is.

Gisteren gingen in het centrum van Istanbul nog honderden vrouwen de straat op op de Internationale dag tegen vrouwengeweld. De demonstratie verliep rustig, maar werd op een gegeven moment door de politie afgebroken.

Gedood

Mensenrechtenorganisaties vragen al langer aandacht voor onderdrukking van en geweld tegen vrouwen in Turkije. Volgens cijfers die de Turkse krant Bianet heeft gepubliceerd, zijn sinds 2010 zeker 1915 vrouwen gedood. Bij zo'n 60 procent van de moorden was de dader iemand uit de huiselijke kring, zoals de partner, een ex-man of ex-vriend.

Overigens vallen in Nederland ook de meeste slachtoffers bij echtelijke ruzies of familiedrama's. In Nederland wordt zo'n 30 procent van de moorden gepleegd in de huiselijke kring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl