Christianne van der Wal ANP
NOS Nieuws Politiek Aangepast

Harderwijkse wethouder Van der Wal nieuwe voorzitter VVD

Christianne van der Wal is door de VVD-leden gekozen als nieuwe partijvoorzitter. De Harderwijkse wethouder haalde 73 procent van de stemmen en versloeg daarmee haar enige concurrent, Bram Kool.

Voormalig minister Rosenthal maakte de uitslag bekend op het VVD-congres in Nieuwegein. Ruim 6000 partijleden brachten tussen 7 tot 17 november hun stem uit.

Van der Wal volgt Henry Keizer op. Die legde in mei zijn functie neer na beschuldigingen dat hij zich als uitvaartondernemer zou hebben verrijkt.

Integriteitsproblemen

Van der Wal was al lid van het hoofdbestuur van de VVD. Zij was de kandidaat van het partijbestuur. Volgens voormalig waarnemend partijvoorzitter Wetzels kwam ze na een uitvoerige procedure als de beste kandidaat naar voren. "Ze kwam niet met plannen voor nieuwe regels, maar voor meer lucht en ruimte voor de lokale netwerken in de dorpen en steden die het hart van de VVD vormen."

De nieuwe partijvoorzitter zegt iets te willen gaan doen aan de integriteitsproblemen bij de VVD. Naast de kwestie-Keizer waren er nog diverse andere affaires, onder meer rond de inmiddels uit de partij verdwenen Roermondse ex-wethouder Jos van Rey.

Van der Wal onderstreept overigens dat de overgrote meerderheid van de ruim 28.000 leden wel integer is. Daarnaast wil ze dat het bij de VVD ook prettig toeven is. "Politiek moet ook gewoon leuk zijn."

STER reclame