Nieuwsuur
ANP

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer legt zijn functie tijdelijk neer. Hij is in opspraak geraakt door zijn activiteiten als zakenman. Onderzoeksjournalisten van Follow the Money publiceerden vorig weekend een artikel over de overname van zijn crematoriumbedrijf.

Keizer zou de winstgevende onderneming met zakenpartners voor 12,5 miljoen euro hebben gekocht, terwijl de waarde op dat moment werd geschat op 31 miljoen. Op het moment van de deal was hij bestuursvoorzitter. Bovendien was hij adviseur van de vereniging die het bedrijf verkocht. Keizer zegt dat hem niets te verwijten valt en dat de overname correct is verlopen.

"Ik heb afgelopen vrijdag de Commissie Integriteit gevraagd onderzoek te doen. De commissie heeft vandaag aan mij laten weten de opdracht te zullen aanvaarden'', aldus Keizer. "Daarnaast zie ik ook dat de onrust in de media niet is afgenomen. Dat is schadelijk voor de VVD en belemmert mij in mijn functioneren. Daarom heb ik besloten om mijn taken als voorzitter hangende het onderzoek tijdelijk neer te leggen.''

Vertrouwen

VVD-leider Rutte ziet geen reden om te twijfelen aan de integriteit van Keizer. "Wij steunen onze mensen en laten ze niet vallen, zolang niet bewezen is dat ze niet integer zijn. Henry Keizer kan aantonen dat de beschuldigingen onjuist zijn."

Volgens Rutte gaat het om hele complexe zaken over bedrijfsovernames. "Als iemand van ernstige fouten wordt beschuldigd, is het goed dat het adequaat wordt onderzocht", aldus de premier.

Premier Rutte over VVD-partijvoorzitter Keizer

STER reclame