NOS NieuwsAangepast

Bedrijven halen reclame van YouTube na ophef over kindervideo’s

Lidl, Mars, HP, Deutsche Bank en andere grote bedrijven hebben besloten om advertenties van YouTube en in sommige gevallen Google af te halen. Die maatregel wordt genomen naar aanleiding van een onderzoek van de Britse krant The Times.

De krant ontdekte dat reclames van deze multinationals naast video's stonden waarin soms schaars geklede kinderen te zien waren en waar bovendien seksueel getinte reacties onder stonden. De bedrijven zijn gisteravond begonnen met het verwijderen van hun advertenties, aan de vooravond van Black Friday, een van de belangrijkste verkoopdagen van het jaar.

Pedofielen

De video's zijn volgens The Times miljoenen keren bekeken en lijken vooral te zijn gemaakt door onschuldige kinderen. Pedofielen gebruiken het reactiegedeelte vervolgens om linkjes te delen van sites die te maken hebben met kindermisbruik. Ook plaatsen ze ongewenste reacties. Volgens de krant bleven de video's daarnaast online staan ondanks meldingen dat de inhoud ongewenst was.

De onthullingen komen een dag nadat YouTube maatregelen aankondigde om iets te doen aan de omstreden kindervideo's en de seksueel getinte reacties.

Geschokt

Lidl laat aan de Financial Times weten "geschokt" te zijn dat de seksueel getinte reacties nog niet verwijderd waren. De winkelketen noemt dit "compleet onacceptabel" en laat volgens het bedrijf zien "dat het strikte beleid dat Google ons heeft beloofd ineffectief is". Vanuit andere bedrijven zijn soortgelijke reacties te horen.

De maker van een video deelt mee in de opbrengsten van de advertenties die bij de video staan. Bij miljoenen weergaven kan dat al snel veel geld opleveren.

Het is niet de eerste keer dat grote concerns besluiten om advertenties van YouTube te verwijderen. In maart van dit jaar bleek dat hun advertenties naast extremistische video’s verschenen. Ook toen haalden de bedrijven en ook de Britse overheid tijdelijk hun advertenties weg.

Maatregelen

Google, eigenaar van YouTube, beloofde toen beterschap en zei dat het ook daadwerkelijk beter ging. Het heeft sindsdien naar eigen zeggen diverse maatregelen genomen.

Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie om bepaalde patronen te herkennen en video’s sneller te verwijderen. Daarnaast kregen adverteerders meer controle over waar hun advertenties terecht zouden komen.

Dergelijke adverteerders zijn heel belangrijk voor Google, omdat ze de belangrijkste inkomstenbron voor het bedrijf zijn. Google zegt in een reactie dat ook voor hen dit soort video's onacceptabel zijn en dat het bedrijf zijn best blijft doen om deze video's van het platform te weren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl