Google zegt sorry na plaatsen reclame bij extremistische video's
Google heeft reclamebedrijven excuses aangeboden voor het plaatsen van advertenties bij video’s met extremistische inhoud op YouTube. Het gaat onder meer om video’s van David Duke, een voormalig voorman van de Ku Klux Klan en Wagdi Ghoneim, een Egyptenaar die terrorisme aanmoedigt. Het verhaal kwam aan het rollen via The Times.
The Guardian meldde vorige week op basis van experts dat de makers met hun video's ten minste 287.000 euro aan advertentie-inkomsten hebben verdiend. Google bestrijdt deze cijfers tegenover de krant, maar wilde niet zeggen hoeveel de makers wel verdienen.
Financieel pijn
Naast video's stond reclame van onder meer de Britse overheid, L’Oréal en Unilever. Een aantal van deze merken, maar ook bijvoorbeeld de BBC en Audi, hebben besloten of overwegen om hun advertenties tijdelijk van YouTube af te halen.
Om die reden gaat Google, het moederbedrijf van YouTube, nu diep door het stof. Het verkopen van reclameplekken is voor het bedrijf de belangrijkste inkomstenbron. Als een aantal grote merken achter elkaar advertenties terugtrekken, doet dat financieel pijn.
Hoeveel geld Google hierdoor misloopt is niet duidelijk. Havas, een bedrijf dat namens veel merken advertenties inkoopt, heeft in het Verenigd Koninkrijk een jaarbudget voor digitale marketing van omgerekend 200 miljoen euro.
400 uur video per minuut
Adverteerders kunnen aangeven waar hun reclame wel en niet te zien is. Dit voorkomt dat reclame van een speelgoedmerk te zien is bij gewelddadige video’s. Om vast te kunnen stellen of een video gewelddadig is, is YouTube grotendeels afhankelijk van gebruikers die meldingen doen. Dit komt doordat er volgens het bedrijf 400 uur video per minuut wordt geüpload. Pas na een melding gaat Google over tot controle.
De internetgigant zegt zijn beleid en de technologie die hiervoor wordt gebruikt aan te gaan passen. Wat dit betekent, is vooralsnog onduidelijk. Het moet adverteerders in ieder geval genoeg zekerheid geven om terug te keren.