Premier William Marlin
NOS NieuwsAangepast

Premier Sint-Maarten moet weg, noodhulp opgeschort

De Rijksministerraad wil premier Marlin van Sint-Maarten zo snel mogelijk weg hebben. De gouverneur van het eiland heeft een aanwijzing gekregen om hem te ontslaan.

Zolang Marlin nog niet is vertrokken, is het uitbetalen van het Nederlandse hulpgeld opgeschort. Er is een Nederlands fonds met 550 miljoen euro voor de wederopbouw van het door de orkaan Irma getroffen eiland.

Staatssecretaris Knops voor Koninkrijksrelaties noemt de aanwijzing aan de gouverneur "een forse maatregel", die "niet lichtzinnig" is genomen, maar zegt dat de Rijksministerraad geen andere mogelijkheid meer zag.

Weggestuurd

Marlin werd begin november door het parlement van Sint-Maarten weggestuurd, maar heeft daar tot nu toe geen gehoor aan gegeven. Aanleiding voor een aantal moties van wantrouwen was dat Marlin niet akkoord wilde gaan met de voorwaarden die Nederland stelde bij het verlenen van noodhulp. Een van die voorwaarden is het instellen van een integriteitskamer die erop let dat het geld goed wordt besteed.

Volgens Knops schendt Marlin een basisregel van het staatsrecht door te blijven zitten, terwijl hij geen vertrouwen meer geniet van het parlement. "Dat is buitengewoon ernstig." Hij vindt dat de politicus zijn eigen belangen boven die van de bevolking van Sint-Maarten stelt.

De Rijksministerraad bestaat uit het Nederlandse kabinet en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Ook de vertegenwoordigende minister van Sint-Maarten is het eens met de aanwijzing, beaamt Knops. "Het is een unaniem besluit."

'Deugdelijk bestuur'

De Rijksministerraad vindt dat er zo snel mogelijk een opvolger moet komen, die wel het vertrouwen van het parlement heeft. Dan kan ook begonnen worden met de betalingen uit het hulpfonds. Knops hoopt dat dit snel kan gebeuren. Hij wijst erop dat het Nederlandse kabinet twee weken geleden al heeft besloten dat met het noodfonds kan worden begonnen, maar niet voordat er weer "een deugdelijk bestuur" is.

"Ik hoop oprecht dat deze maatregel er alsnog toe leidt dat dat ontslag verleend wordt, dat de premier opstapt en dat wij zo snel mogelijk met die hulpgelden, want die zijn echt nodig, de bevolking van Sint-Maarten kunnen helpen." Tot die tijd is de betaling opgeschort.

Staatssecretaris Knops zou aanstaand weekend zijn eerste bezoek aan Sint-Maarten brengen, maar dat bezoek staat nu op losse schroeven. "Als dit niet wordt opgelost, is het heel goed mogelijk dat mijn reis niet doorgaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl