Houtkap in het Braziliaanse regenwoud

Greenpeace beschuldigt Nederlandse bedrijven van handel in 'bloedhout'

Twee Nederlandse bedrijven hebben zakengedaan met het bedrijf van een Braziliaanse houthandelaar nadat die was aangeklaagd voor een moordpartij op boeren in het Amazonegebied. Greenpeace, dat de beschuldiging uit in een nieuw rapport, wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) optreedt tegen deze handel in 'bloedhout'.

In april werden negen boeren bij de plaats Colniza gemarteld en vermoord. De moordenaars zouden zijn gestuurd door de eigenaar van zagerij en houtexporteur Madeireira Cedroarana. Zij moesten de lokale bevolking wegjagen zodat de bomen in het gebied konden worden gekapt.

De eigenaar werd op 15 mei in staat van beschuldiging gesteld. Hij is sindsdien voortvluchtig.

Greenpeace schrijft (.pdf) dat Derlage Junior Hout uit Mijdrecht en Houthandel van der Hoek uit Hazerswoude ook na 15 mei nog hout kochten bij Madeireira Cedroarana.

Van der Hoek bevestigt tegen de NOS dat het tot voor kort zaken deed met het Braziliaanse bedrijf, maar zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de beschuldigingen. Nadat Greenpeace aan de bel trok, heeft het de handel per direct stopgezet. "Wij willen namelijk op geen enkele manier zakendoen met bedrijven waarvan één van de eigenaren op een of andere manier in verband kan worden gebracht met de huidige verdenkingen."

'Legaal gekapt'

Van der Hoek benadrukt dat het hout uit Brazilië dat het bedrijf invoert altijd de juiste documentatie heeft en dus legaal is gekapt. "Andere mogelijkheden om te controleren dat het hout goed is, zijn er niet." De houthandel uit Hazerswoude maakt bezwaar tegen de term 'bloedhout'. Het staat volgens het bedrijf nog niet vast dat hout uit Colniza, waar de negen boeren werden gedood, op de markt is gekomen.

Derlage Junior Hout is ondanks herhaalde pogingen niet bereikbaar voor commentaar.

Toezichthouder NVWA heeft kennis genomen van het rapport van Greenpeace en gaat ermee aan de slag. Een woordvoerder wil niet zeggen of er al contact is geweest met de betrokken bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl