Het Amazonegebied in Brazilië
NOS NieuwsAangepast

In Brazilië doden 'pistoleiro's' vaak ongestraft milieuactivisten

Wereldwijd zijn er vorig jaar 185 milieuactivisten vermoord. Dat zijn er 60 procent meer dan in 2014, meldt de Britse milieuorganisatie Global Witness in een onderzoeksrapport. Het is het hoogste dodental sinds de organisatie in 2002 begon met het verzamelen van de gegevens.

Brazilië spant de kroon. Daar werden 50 activisten vermoord, de meesten streden tegen de illegale houtkap in het Amazonegebied. De Filipijnen staan met 33 moorden op de tweede plaats en Colombia is met 26 dode activisten derde.

"Vorig jaar was het dodelijkste jaar voor voor milieu- en landbeschermers, mensen die zich inzetten om hun land, bos of rivier te redden", schrijft Global Witness in het rapport.

Wietplantages

Het is volgens correspondent Marc Bessems niet verwonderlijk dat juist in Brazilië de meeste activisten worden gedood. "Op veel plekken wordt hier gestreden om land tussen grootgrondbezitters en indianen. De indianen zijn dan vaak het slachtoffer."

In het rapport noemt Global Witness de deelstaat Maranhão als voorbeeld. "Dat is een arm gebied met een natuurreservaat dat officieel alleen toegankelijk is voor wetenschappers die daar onderzoek willen doen", zegt Bessems. "Maar in de praktijk komen daar veel criminelen die wietplantages aanleggen of illegaal hout kappen."

Pistolero's

Braziliaanse landbouwbedrijven, houtkapbedrijven en landeigenaren schakelen huurmoordenaars in om van lastige activisten af te komen, zegt Global Witness.

"Die ingehuurde krachten noemen ze hier in Brazilië pistoleiro's, oftewel mannen met pistolen", zegt Bessems. "Soms zijn het zelfs medewerkers van legale beveiligingsbedrijven die worden ingehuurd om activisten uit te schakelen."

In afgelegen gebieden blijkt het Braziliaanse justitiële apparaat vaak niet te werken.

Correspondent Marc Bessems

De Braziliaanse autoriteiten zijn nauwelijks in staat om het geweld tegen milieuactivisten aan te pakken. "Juist in die afgelegen gebieden werkt het justitiële apparaat niet altijd even efficiënt. Er is veel corruptie en soms zijn de autoriteiten op de hand van de landeigenaren. Het gebeurt dan ook opvallend vaak dat de daders nooit worden gepakt."

Het Braziliaanse ministerie van Justitie heeft nog niet op het rapport gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl