ANP
NOS NieuwsAangepast

14 jaar cel voor lokken slachtoffer naar liquidatie Bijlmer

Een 25-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot 14 jaar cel voor het medeplegen van de moord op een 29-jarige man, vorig jaar mei. Hij lokte het slachtoffer met het vooruitzicht op seks naar een flat in de Amsterdamse Bijlmer, waar de man werd geliquideerd. De schutter is nog altijd onbekend. Het motief voor de afrekening is ook onduidelijk.

De politie wist met de mobiele telefoon van de verdachte te achterhalen dat hij zich in de nacht van 8 op 9 mei rond 04.00 uur, een uur voor de moord, in de buurt van de flat bevond. Hij vertrok vervolgens richting Rotterdam en had via WhatsApp contact met verschillende mensen, onder wie het slachtoffer.

De nu veroordeelde Amsterdammer loog tegen het slachtoffer dat hij in een appartement in de flat Kikkenstein seks ging hebben met drie vrouwen. Hij nodigde de man uit om langs te komen. Bij aankomst werd de 29-jarige in de hal van de flat met meerdere kogels om het leven gebracht.

Uit het onderzoek blijkt volgens de rechtbank dat de verdachte een "allesbepalende rol" heeft gespeeld bij de moord, die "koelbloedig" en "in alle rust" is voorbereid en uitgevoerd. Ook namen de daders het risico de moord te plegen in een openbare ruimte, waardoor er meer slachtoffers hadden kunnen vallen.

Utrechtse liquidatiebende

Het slachtoffer zou op een lijst hebben gestaan van de Utrechtse liquidatiebende, die al in 2015 werd opgerold. Tien bendeleden werden gearresteerd na een grote wapenvondst in Nieuwegein. Ook werden beeldopnamen gevonden van het Bijlmer-slachtoffer en een andere man die later werd geliquideerd. De twee wilden getuigen tegen de bende.

De bende hield zich onder meer bezig met cocaïnetransporten en wapenhandel. Vanaf 2014 wordt de bende gelinkt aan verschillende moorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl