Rwanda wil 30.000 migranten uit Libië redden van slavenhandel
Rwanda is bereid 30.000 Afrikaanse asielzoekers op te nemen, die op hun weg naar Europa gestrand zijn in Libië. Minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo zegt dat Rwanda niet werkeloos kan toezien hoe de Afrikanen als slaven worden verkocht in Libië.
CNN ontdekte onlangs dat er een levendige mensenhandel in Libië is ontstaan met gestrande asielzoekers die per opbod worden verkocht als boerenknecht. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zegt ook over bewijs te beschikken van de mensenhandel.
Mushikiwabo noemt de berichten schokkend, en zegt met president Kagame in gesprek te zijn over de opvang van de migranten. Ze wil de asielzoekers vervoer bieden naar hun eigen land of - als ze daar niet heen willen - naar Rwanda.
De bewindsvrouw wijst op de turbulente geschiedenis van Rwanda, waar een deel van de bevolking zich lange tijd stateloos heeft gevoeld en zegt dat de Rwandezen mede om die reden in actie willen komen. "Ik verwacht en weet dat de Rwandezen deze mensen zullen verwelkomen", zegt ze in een Rwandese krant.
De Afrikaanse Unie prijst Rwanda voor de handreiking naar de asielzoekers en roept lidstaten, zakenlieden en rijke burgers op om het migratieproject financieel te steunen.
Volgens de migratieorganisatie IOM bivakkeren in totaal tussen de 700.000 en een miljoen asielzoekers in Libië. Het gaat hoofdzakelijk om mensen uit Niger, Senegal, Kameroen en Nigeria. "We zijn niet in staat om al die mensen te helpen, maar we willen wel ons aandeel leveren, zegt Mushikiwabo.
Rwanda vangt ook al tienduizenden vluchtelingen uit buurland Burundi op. Verder spreken de Rwandese autoriteiten al langer met Israël over de opvang van migranten uit Sudan en Eritrea die in Israël hun toevlucht hebben gezocht. Daarbij gaat het om zo'n 10.000 mensen. Die gesprekken zijn nog niet afgerond.