Aangepast

Verslaggevers CNN ontdekken moderne slavernij in Libië

"Grote, sterke jongens, goed voor landarbeid", zegt een stem terwijl twee mannen angstig om zich heen kijken. Een vinger wijst naar niet zichtbare omstanders. "Vierhonderd... Zevenhonderd...", vervolgt de stem. Het zijn beelden gemaakt met een telefoon. Ze tonen de verkoop van slaven, in Libië, in augustus van dit jaar.

Het zijn deze beelden, die verslaggevers van CNN op het spoor brengen van een verontrustend verhaal: in Libië wordt op aanzienlijke schaal gehandeld in mensen. De Amerikaanse zender reist af naar Libië en ziet met eigen ogen hoe even buiten de hoofdstad Tripoli mensen als slaven verhandeld worden. Ze filmen de taferelen met een verborgen camera.

"Toen ze die mannen verhandelden, deden ze dat net alsof ze met vee handelden. Die mannen bouwden een sfeer alsof het om een paardenshow ging", zegt CNN-verslaggeefster Nima Elbagir over de taferelen die zij aantrof in Libië. "Ik moest mezelf echt voorhouden: dit zijn mensen en dit is 2017."

Kijk hieronder een deel van de CNN-reportage en het gesprek met verslaggeefster Nima Elbagir.

'Ze verhandelden mensen zoals ze vee verhandelen. Ongelooflijk!'

"Heeft iemand een graver nodig? Dit is een grote sterke man, hij kan goed graven", zegt de veilingmeester op hun beelden. Na de veiling proberen de verslaggevers even te praten met twee van de verhandelde mannen. Ze blijken volkomen getraumatiseerd en kunnen geen woord uitbrengen.

CNN ontdekt ook op zes andere plaatsen in het land dat de mensenhandel om zich heen grijpt. "Dit gebeurt een of twee keer per maand", zegt verslaggeefster Elbagir. De slachtoffers komen uit heel Afrika. "Ze denken dat ze een soort schuld aflossen bij de mensensmokkelaar. Maar in de praktijk lukt dat nooit. Vaak worden ze zelfs meerdere keren verkocht."

Nu de kustwacht strenger controleert, kunnen minder migranten de gevaarlijke oversteek naar Europa maken. "De mensensmokkelaars veranderen in mensenhandelaars. De migranten en vluchtelingen worden slaaf", constateert CNN.

De zender heeft de beelden overgedragen aan de Libische autoriteiten. Die hebben toegezegd een onderzoek in te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl